Odvrtanjem česme u svom domu, od nedavno po nešto skupljoj ceni, građani glavnog grada mogu biti sigurni da piju vodu koja je ispravna na osnovu svih kriterijuma ispitivanja. Kupanje na Adi Ciganliji je uglavnom bezbedno, dok se za plažu Lido i takozvana divlja kupališta na manjim rekama u okolini Beograda, preporučuje obilaženje u što širem luku. Takođe, ne preporučuje se korištenje vode sa javnih česmi. Ovo su, u najkraćem, zaključci Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

– Kvalitet vode iz vodovodnog sistema u fizičko-hemijskom pogledu je odgovarao propisanim normama, uz najčešća i neznatna povećanja koncentracije gvožđa i mutnoće, što nije od značaja po zdravlja korisnika, a posledica je promene pritisaka ili nestašica vode zbog planskih isključenja i stanja distributivne mreže – kaže Snežana Matić iz ovog sekretarijata.

– Sva dosadašnja naučna saznanja i sadašnji stepen primenjene tehnike i metoda ispitivanja, omogućavaju nam da vodu iz beogradskog vodovoda ocenimo kao zdravstveno bezbednu za ljudsku upotrebu. Naravno, kao i u svemu neophodan je kontinuiran nadzor i rad na poboljšanju stanja posebno distributivne mreže. To podrazumeva organizovanu edukaciju kadra koji se bavi tim poslovima ali i eventualno zakonska i organizaciona promena u toj oblasti komunalnih poslova – smatra Matić.

Što se tiče opšteg stanja na najvećim rekama u Beogradu, protekla godina bila je najgora na Dunavu i najbolja na Savi. Vode svih manjih vodotokova, kao što su Galovica, Topčiderska, Železnička, Barička, Bolečka, Gročanska reka, Peštan, Turija, Lukavica, Veliki Lug i Kalovita, konstantno su van granice propisane klase rečnih voda.

– Ovi vodotokovi praktično su pretvoreni u otvorene kanalizacione kolektore. Njihove vode najčešće odgovaraju IV klasi ili su van svih bonitetnih klasa, zbog ekstremno visokog sadržaja organskih materija, amonijaka i povremeno, potpunog odsustva kiseonika – ističe Snežana Matić.

Sumnjiva javna izvorišta

Nakon obrade rezultata sprovedenog ispitivanja kvaliteta vode sa javnih česmi na teritoriji Beograda, pokazalo se da brojni ispitani uzorci vode ne zadovoljavaju kriterijume predviđene Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari