Građani tvrde niču zgrade na Hipodromu, Vesić kaže glupost 1Foto: Hipodrom Beograd

Prema tvrdnji grupe građana na prostoru kod Careve ćuprije, gde se trenutno nalazi Hipodrom, trebalo bi da nikne stambeni kompleks, zbog čega su organizovali i peticiju. Međutim, gradske vlasti za N1 to demantuju.

Prema pojedinim najavama postoji mogućnost da Hipodrom bude preseljen na neku drugu lokaciju.

„Hipodrom je u sred grada, blizu je Ade, lak je za prilaz i stvarno iz svih delova grada lako se dolazi ovde, kada bi bio negde dalje to bi naravno bio problem i izgubili bismo te lepe trenutkekoje imamo sada“, kaže za N1 redovna gošća Hipodroma Lola Lukić.

Da se konji jašu na nekom drugom mestu, bila je ideja i prethodnih gradskih vlasti. Ali i tada kao i sada problem u tome što je na snazi ugovor o partnerstvu potpisan sa Francuzima 1988. godine, koji propisuje da Hipodrom može da koristi zemljište narednih 30 godina. Rok za to ističe 2018. što, kako ocenjuju organizatori peticije za zaštitu Hipodroma, otvara novu mogućnost. Kažu da je na zemljištu Hipodroma, planirana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.

„Trkačke sezone ove godine nema zato što jednostavno ne vidi se perspektiva, ne vidi se trošenje novca i ulaganje u nešto što će možda već na pola sezone morati da se iseli zbog pripremnih radova, već je dobar deo Hipodroma i da kažemo zakinut kada su se sagradile ove pristupnice za novi most ka Adi, čak je i na jednom mestu presečen gde vi ne možete bukvalno ni peške da pređete sa jedne na drugu stranu Hipodorma da ne izlazite na ulicu“, objašnjava jedan od pokretača peticije Vladimir Popović za N1.

Tvrdnje da će zgrade zameniti najstariji sportski objekat u prestonici, gradski menadžer Goran Vesić za N1 demantuje: „To je netačno i moram da kažem jedna obična glupost“. Međutim, Vesić ne isključuje mogućnost izmeštanja Hipodroma.

„Prvo, Hipodrom kao preduzeće, jedno od gradskih preduzeća koje pravi gubitke, kao takvo je u ovom trenutku neodrživo i mi moramo da nađemo način kako će to preduzeće moći da funkcioniše. Niko nije rekao da tu ne treba da ostane Hipodrom, ali činjenica je da treba da se nađe mesto sa koga bi se Hipodrom najbolje razvijao. Znači, da li će to biti na tom mestu ili na nekom drugom to je stvar na koju će nam odgovoriti urbanizam kad budu završili svoj projekat“, tvrdi Vesić.

Od 2008. godine, beogradski Hipodrom je javno preduzeće i od tada se govori o njegovoj konsolidaciji, a od 2012. i rekonstrukciji centralne tribine koja je izgorela u požaru. Sve je to, ipak, i dalje samo slovo na papiru. Ukoliko se dones odluka da se Hipodrom izmesti sa Careve ćuprije za sada se ne zna lokacija na kojoj bi bio izgrađen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari