Građani upalili sveće Domu zdravlja 1

Par stotina građana voždovačkog naselja Stepa Stepanović protestvovalo je prošle nedelje zbog nametanje „crkve brvnare“ i crkvene stambene zgrade, na mestu koje je prema planu naselja predviđeno za Dom zdravlja – sapštilo je Udruženje stanara Stepa Stepanović.

Okupljeni stanari su simbolično palili sveće na mestu, gde je po dogovoru koji su građani sklopili pri kupovini stanova, planirana izgradnja Doma zdravlja. Oni su najavili i veliki, organizovan protest, kojim će blokirati ulice i prometne gradske trgove, i naj taj način skrenuli pažnju i izvršili pritiskak na nadležne. Građani od nadležnih očekuju reakciju kako bi se „prekinulo ćutanje“ i pre svega ispunile odluke iz 2014. godine, donete povodom izgradnje spornih crkvenih objekata.

Međutim, protest koji se odvio tokom protekle nedelje samo je jedan u nizu, jer su stanovnici ovog voždovačkog naselja u više navrata bili primorani da „izlaze na ulice“ kako bi ostvarili svoja prava i od nadležnih izdejstvovali poštovanje dogovora.Tako je izgradnja spornih crkvenih objekata, započeta još 2014. godine, tada sprečena građanskim protestima. Radovima je rukovodio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović. Tom prilikom se ispostavilo da nijedan dokument za gradnju nije postojao, a gradnja se realizovala na državnom zemljištu, na šta su iz Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović prokomentarisali da je u pitanju bila „klasična divlja gradnja“.

U martu 2014. godine formirana je Radna grupa za naselje Stepa Stepanović, koju su sačinjavali opštinski, gradski, državni čelnici, predstavnici ministarstva građevine i Građevinske direkcije Srbije, kao i predstavnici stanara. Radnom grupom je predsedavao tadašnji član Privremenog organa Beograda, Goran Vesić. Doneta je odluka da se u naselju Stepa Stepanović obustave sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom crkve „brvnare“ i pratećih sadržaja, sve dok se o potrebi izgradnje ovog objekta stanari ne izjasne putem svojevrsnog „referenduma“. Iz Udruženja ističu da je uprkos tome, narednih godina sve učinjeno kako bi se dozvole obezbedile, a tome je predhodila razmena zemljišta između Države i Patrijaršije, bez znanja stanovnika naselja.

– Patrijarh Irinej u pratnji crkvenih velikodostojnika i radnika Patrijaršije, uprkos postignutim dogovorima i odlukama nadležnih, ove godine je najavio početak izgradnje crkve brvnare, zvonika sa palionicom sveća i parohijskog doma sa kotlarnicom, donacije izvesnog biznismena Radmila Jevtovića iz Kosjerića – kažu iz Udruženja stanara i dodaju da predstavnici Srpske pravoslavne crkve ignorišu građane ovog naselja.

– Nisu imali potrebu ni da se obrate građanima naselja na sastanku u Opštini Voždovac, pre nekoliko nedelja. Od svih pozvanih, jedino se predstavnici Crkve nisu odazvali. U naselje je unet nemir. Već nekoliko godina neodgovornim ponašanjem nadležnih građanke i građani ovog, naselja koje broji oko 14.000 ljudi, najmlađeg i sa najviše dece u Srbiji, trpe svojevrsnu torturu, pokušajem nametanja neplaniranih sadržaja i neosnovanim napadima na aktivne stanare naselja – naglašavaju iz Udruženja.

Da podsetimo, građani su još prilikom kupovine stanova na toj lokaciji, po potrebama dogovorili izgradnju tržnog centra sa domom zdravlja, pijacom, međutim, pored gradilišta na kom je planirana izgradnja navedenih objekata, postavljena je gradilišna tabla na kojoj se vidi da je u planu izgradnja crkvenog zdanja, iako u blizini već postoje dva hrama.

Nadležni i inspekcija ne reaguju na prijave građana

Stanovnici naselja Stepa Stepanović ističu da uprkos mnogobrojnim, svakodnevnim prijavama građana, inspekcijskim službama Opštine i Grada, povodom nezakonitog proširenja građevinske parcele i drugih neregularnosti na gradilištu, inspekcija ne izlazi na teren i ne preduzima zakonom propisane mere, pa su kako kažu stanovnici naselja suočeni sa opstrukcijom rada inspekcijskih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari