Udruženje građana „Srbija u pokretu“ pokrenulo je inicijativu prve Građanske antikorupcijske povelje, koja treba da bude istaknuta na vidljivim mestima u beogradskim Domovima zdravlja. Donošenje tog dokumenta podržalo je 10.000 građana Beograda svojim potpisom, a on ima za cilj da u Domovima zdravlja kreira okruženje koje nije podobno za korupciju, i time poboljša kvaliteta usluga. Nacrt Povelje biće upućen na usvajanje Sekretarijatu za zdravstvo Grada Beograda.


Povelja na jednostavan način prikazuje koja su prava i obaveze građana i koji su mehanizmi za borbu protiv korupcije. Isticanjem Povelje, domovi zdravlja se obavezuju da će korisnicima zdravstvenih usluga omogućiti blagovremenu informaciju, mehanizme žalbe i obeštećenja, kao i transparentnost i odgovornost svog rada.

Povelja će sadržati Antikorupcijsku kontrolnu listu, preko koje će pacijenti kontrolisati listu od 10 osnovnih procesa pri kojima mogu da se jave koruptivne radnje. Ukoliko oni primete da se neka od navedenih radnji dešava u njihovoj zdravstvenoj ustanovi u Povelji će moći da nađu mehanizme koje svako može da preduzme kako bi sprečio korupciju.

Takva Povelja je prvi dokument te vrste na Balkanu, a rezultat je kampanje „Ne primam mito, radim za platu“, usmerenoj ka borbi protiv korupcije u zdravstvu a koju je Udruženje sprovodilo od 2009. do 2011. godine. Kampanja je bila podržana od strane Instituta za održive zajednice, USAID-a i svih relevantnih institucija našeg zdravstvenog sistema, uključujući i Lekarsku komoru Srbije, Srpsko Lekarsko društvo i Ministarstvo Zdravlja Republike Srbije, Sekretarijat za zdravstvo. Povelja predstavlja praktičnu antikorupcijsku meru po ugledu na praksu mnogih zemalja sveta. Tekst povelje napisan je u saradnji sa Harvard školom javnog zdravlja iz Amerike i proizvod je analize i adaptacije sličnih dokumenata širom sveta, a tekst je unapređen komentarima i sugestijama lekara i pacijenata iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari