Predstavnici opozicije u Skupštini grada ocenili su juče da bi kupovinom zgrade Ineks-Intereksporta budžet grada bio oštećen, dok predstavnici vlasti ponavljaju da bi na taj način Gradska uprava bila jeftinija i efikasnija, a građani bi uštedeli vreme ako sve poslove završavaju na jednom mestu. Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić kazao je novinarima da polemika oko kupovine zgrade u Ulici kraljice Marije 1 ne bi trebalo da se vodi oko toga da li je ta zgrada potrebna, već da li je pravo vreme za kupovinu.


– Ta zgrada potrebna je Beogradu. U ovom trenutku Gradska uprava smeštena je u devet objekata sa 38.000 kvadratnih metara. Kupovinom ove zgrade, sav taj prostor bio bi oslobođen i stavljen u funkciju poslovnog prostora grada. Investicija je opravdana i novac bi se vratio u vrlo kratkom roku. Još je važnije to što bi se obezbedila daleko veća efikasnost i racionalizacija gradske uprave, jer je njeno stacioniranje na jednoj lokaciji u interesu svih Beograđana. Možda treba polemisati jedino oko toga da li je baš sada pravi trenutak za kupovinu. Sada jeste kriza, ali upravo rezultat toga i jeste ponuda te zgrade po ceni koja je prilagođena uslovima krize – izjavio je Antić. Poznato je da je protiv kupovine ove zgrade i Liberalno demokratska partija.

Šef odborničke grupe SRS Nemanja Šarović optužio je gradonačelnika Dragana Đilasa za samovolju i dodao da je nepotrebno kupovati ovu zgradu.

– Ne može jedan čovek da odlučuje o milijardama koje se troše u Beogradu. SRS je pripremila dosta materijala o radu gradske uprave i gradonačelnika, i u narednom periodu kroz različite primere mi ćemo pokazati da njegova samovolja prevazilazi i sve zakone, i statut i poslovnik o radu skupštine grada – rekao je novinarima Šarović. Odbornik DSS Andreja Mladenović zapitao se gde je domaćinsko poslovanje i logika, ako se u vreme krize kupuje zgrada od milijardu dinara. Ovakav potez aktuelne vlasti okarakterisao je kao neozbiljan.

– Trebalo je na sednici Skupštine grada da imamo predlog rebalansa budžeta, gde bi Grad završio ovu godinu sa 12 milijardi manjka, a gradonačelnik odlučuje da kupi zgradu koja košta preko milijardu dinara. Depozit za licitaciju tog objekta uplaćuje, mada nije imao takvu odluku, niti je mogao na osnovu odluke o budžetu da uplati taj depozit i uopšte da uđe u kupovinu jedne takve zgrade – kaže Mladenović. On ističe da bi kupovina ove zgrade mogla da utiče na smanjenje izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica i svega ono što je vezano za novu infrastrukturu.

– Očigledno je da se vladajuća većina raspada i da će pokušati sada ucenama i dogovorima na višem nivou da to srede. Ne bi me iznenadilo da u predlogu rebalansa budžeta, sredstva budu usmerena na neka preduzeća i sekretarijate koje drže određene stranke da bi se zadovoljili njihovi apetiti – ocenio je Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari