Gradski zavod: Nema zagađenja zbog požara u Vinči 1Foto: EPA / Koca Sulejamovic

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je danas, povodom neprijatnog mirisa koji danima dopire sa deponije u Vinči, da poslednja dva dana nije registrovano prekoračanje zagađujućih materija u vazduhu.

Prema navodima Zavoda, na 24 merna mesta neprekidno se prati koncentracija zagadjujućih materija u vazduhu, a posebno se obraća pažnja na požar u Vinči. 

„Posebna pažnja usmerena je na naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo, Zvezdara, ali i na ostale delove grada koji mogu biti pod uticajem, čak iako se nalaze na značajnoj udaljenosti od deponije, jer meteorološki uslovi, naročito noću i u ranim jutarnjim satima, pogoduju širenju zagađujućih materija na veće udaljenosti“, kaže se u saopštenju Zavoda.

Dodaje se i da do sada preduzete mere za suzbijanje dima sa deponije Vinča nisu dale rezultate koji bi uticali na poboljšanje kvaliteta vazduha na pojedinim lokacijama.
Građanima se savetuje da se kada osete neprijatan miris povuku u zatvoreni prostor i zatvore prozore. Takve preporuke se naročiio odnose na decu, starije osobe, trudnice, dojilje i osobe sa hroničnim bolestima.

Zbog požara na deponiji u Vinči sinoć je održana hitna telefonska sednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

S druge strane prof. dr Ivan Gržetić, dekan sa Hemijskog fakulteta gostujući na RTS-u izjavio je da požar koji traje već dvadesetak dana, ipak nije bezazlen po zdravlje ljudi i mogao bi još dugo da traje.

„Ja sam već dugo zabrinut zbog toga, problem u Vinči je dugogodišnji jer to nije prava deponija, već se može svrstati u smetlište. Ona je potpuno neregulisana i onaj silni materijal, otpad koji se tamo nalazi, stalno podleže procesima raspadanja. Na tu deponiju odbacujete hranu, papir, krpe i slično. To kada se posle određenog vremena nakvasi i nađe u kontaktu sa kiseonikom počinje da vri, smrdi, otpušta razne supstance“, izjavio je Gržetić.

Inače kako je saopšteno vatrogasci su 24 sata angažovani na gašenju požara koje je otežano jer je na dubini od više desetina metara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari