Prošlo je skoro sedam godina od kako se posebno u stručnim krugovima priča da most Gazelu treba što pre rekonstruisati. Nadležni su sve preduzeli, ali korišćenje 33 milona evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj čeka da bord direktora te banke odobri Akcioni plan za raseljavanje Roma.


U međuvremenu, Romi su raseljeni ispod mosta, ali su se žalili na smeštaj koji im je dodeljen i na izostanak resocijalizacijskih progama za tu populaciju.

U međuvremenu, Javno preduzeće Putevi Srbije dalo je nalog „Mostogradnji“ da počne popravku najugroženijih delova mosta. Sanacija se očekuje u martu, a kompletna obnova mosta na leto.

Zbog propadanja mosta, potrebno je još 40 milona evra kredita da bi radovi počeli. Rupe, neravan kolovoz, propala zaštitna ograda koja se već urušava, sa mogućnošću da padne na voz ili kontaktnu mrežu od 10.000 volti, samo su deo slike mosta koji je sve opasniji i za pešake i za vozače.

„Mostogradnja“ će u narednim danima pokušati da obezbedi most za normalan saobraćaj. Radovi na ogradi i trotoarima više puta su odlagani, a gužve na mostu neće izostati, iako će se uglavnom raditi noću i vikendom i samo u jednoj traci. Složeniji radovi predstoje tek na leto,kada će majstori izaći na mostovsku konstrukciju i početi radove i sanaciju brzih traka.

Glavna kočnica u rekonstrukciji i dalje je Akcioni plan za reseljavanje Roma, koji treba da odobri Bord direktora banke. U JP Putevi Srbije kažu da očekuju misiju i jedne i druge banke početkom februara, a da će se bord najranije sastati krajem februara.

Odmah po odobrenju Akcionog plana, biće potpisan ugovor i kreću svi pripremni radovi. Prva zatvaranja Gazele očekuju se pre avgusta. Most Gazela trenutno je najoptrećeniji infrastrukturni objekat u zemlji kojim dnevno, u proseku, prođe 168.000 vozila iako je projektovan za 38 000 hiljada. Stručnjaci kažu da svako odlganje, ne samo da poskupljuje radove, već i opasno ugožava bezbednost celog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari