Hodnici interneta i pitanja privatnosti podataka u Beogradu 1

Međunarodna izložba „Hodnici interneta“ koja gostuje u Beogradu, od 7. do 11. maja pretvoriće hodnike UK Parobrod u susret umetnosti i zakonskih okvira, životnih priča, tehnoloških protokola, fotografija mačaka i tajnih poruka.

Originalno održana u sklopu foruma Ujedinjenih nacija o upravljanju internetom (IGF), izložba Diplo fondacije kroz umetničke radove pravi presek digitalnih pitanja današnjice.

Izložba je koncipirana kao mreža koja se prostire na dva sprata, kroz nekoliko prostorija gde svaki rad nudi informacije o digitalnom pitanju kojim se bavi. Preko zaštite podataka i privatnosti pratite znakove na putu koji će vas dovesti do pitanja pristupa, enkripcije, odnosa roda i tehnologije te i do sistema imena domena.

Za dodatnu orijentaciju unutar postavke, vođene ture će biti svakodnevno organizovane. Izložba se otvara stručnim vođenjem, u ponedeljak, 7. maja u 20 sati, u UK Parobrod (Kapetan-Mišina 6a).

U okviru izložbe će svoja dela izlagati Andre Kastro, Danijel Suher, Ejmi Suo Vu, Oven Mandi, Sebastijan Šmig i Silvio Loruso.

U četvrtak, 10. maja, u 18 sati u UK Parobrod biće održana diskusija na temu savremenih tokova podataka kroz razmenu iskustava prava, umetnosti, digitalnih politika. Cilj ove diskusije je da pokrene razgovor o načinima na koje podaci utiču na naše živote. Kroz perspektive zakonodavstva, umetnosti, teorije medija i digitalnih politika, pokrenućemo teme o različitim pristupima za koje se možemo zalagati kako bi se bolje razumele ove problematike. U razgovoru će biti reči i o Kembridž Analitici i GDPR-u, kao i projektima koji koriste digitalne medije i umetničke intervencije kao posrednike za bolje razumevanje tehničkih pitanja.

O svim ovim pitanjima će govoriti Danilo Krivokapić iz SHARE Fondacije, Darija Medić iz Diplo Fondacije, Laura Henderson iz Opservatorije za digitalne politike Univerziteta u Pensilvaniji i Uroš Krčadinac sa Fakulteta za medije i komunikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari