Iako je dobilo informacije o mogućem nasilju nad detetom, odeljenje Čukarica Gradskog centra za socijalni rad, nije preduzelo nijednu meru radi procene postojanja porodičnog nasilja, potreba i stanja deteta, potencijalne žrtve – utvrdio je juče zaštitnik građana Saša Janković.


U saopštenju koje je zaštitnik objavio navode se brojni propusti ovog starateljskog organa.

– Odeljenje Čukarica je od samog početka ignorisalo informacije o mogućem porodičnom nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju deteta, a rezultat toga je niz propusta, počev od obustavljanja rada na slučaju, pa do davanja netačnih informacija o mogućem nasilju nad detetom nadležnom sudu. Posebno je zabrinjavajuće što su ignorisali upozorenje zdravstvenih radnika o mogućoj ugroženosti deteta – navodi se u saopštenju uz konstatovanje da su identični ili slični propusti ovog organa činjeni kontinuirano tokom četiri godine.

Zaštitnik građana je preporučio Gradskom centru za socijalni rad da sprovede procenu stanja i potreba deteta i sačini plan zaštite, da obavesti nadležne sudove pred kojima se vode postupci o propustima u radu odeljenja Čukarica, kao i da sprovede postupke kojima će se utvrditi pojedinačna odgovornost za propuste u radu. Gradski centar za socijalni rad Beograd obavezan je da u roku od 60 dana obavesti zaštitnika građana o postupanju po ovim preporukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari