Gradsko veće je juče usvojilo ugovor koji su potpisali Direkcije za građevinsko zemljište i švedska „Ikea”, čime je ta kompanija, nakon četiri godine, dobila građevinsku dozvolu za izgradnju objekta kod Bubanj potoka. Ukoliko gradnja počne na jesen, kako je ranije najavljivano, Beograd će krajem sledeće godine dobiti robnu kuću svetski poznatog proizvođača nameštaja.

– Dobijanjem građevinske dozvole ova kompanija stiče mogućnost da već u ponedeljak započne gradnju. Nakon deset ili petnaest godina, koliko je trajalo pronalaženje lokacije i dobijanje dozvola kroz koji je kompanija „Ikea” morala da prođe, ovo je velika vest za Beograd i Srbiju. Time se držimo dogovora koji smo sklopili sa ovom kompanijom i roka koji smo ugovorili, po kojem ćemo do kraja 2016. u Beogradu imati otvorenu prvu „Ikeu” – istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Podsetimo, kompanija „Ikea“ je bila zainteresovana za dolazak u Srbiju pre gotovo 20 godina. Za izgradnju dva objekta u Beogradu i tri u drugim gradovima Srbije, ta kompanija aktivno pokušava da dobije dozvole poslednje četiri godine, ali bezuspešno.

Početkom oktobra prošle godine, Predstavnici Vlade i grada Beograda potpisali su sa „Ikeom“ memorandum o izgradnji prvog objekta u Beogradu, prema kome bi gradnja trebalo da bude završena krajem novembra 2016. U robnu kuću kod Bubanj potoka Ikea će investirati oko 70 miliona evra, a trebalo bi da zaposli 300 radnika. Kako je tada najavljeno, planirana je izgradnja ukupno pet Ikea robnih kuća na teritoriji Srbije, dve u Beogradu, i po jedna u Nišu, Novom Sadu, i centralnoj Srbiji, a očekivana vrednost ukupnih investicija je 300 miliona evra.

 

Robna kuća na 38.500 kvadrata

Objekat “Ikea” će se nalaziti na parceli površine od 26 hektara, neposredno iza naplatne rampe na auto putu Beograd – Niš. U prvoj fazi biće izgrađen maloprodajni objekat od oko 38.500 kvadratnih metara bruto prostora na tri etaže, sa parking prostorom od oko 1.500 mesta. Prema planovima kompanije, na toj lokaciji je planirana regionalna poslovna centrala.

 

Izmeštanje rampe do septembra 2016.

Memorandum o saradnji računa na izmeštanje naplatne rampe Bubanj potok na novu lokaciju južno od postojeće petlje Vrčin, u skladu sa Prostornim planom infrastrukturnog koridora autoputa E-75 deonica Beograd – Niš, koji predviđa ukrštanje obilaznice oko Beograda sa autoputem. Izmeštanje je predviđeno najkasnije do septembra 2016.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari