Individualni pristup lečenju povećava stopu oporavka 1

Personalizovano lečenje – terapija prilagođena svakom pacijentu na osnovu njegovih genetskih i fizioloških predispozicija, sa indiviualnom dijagnozom i pristupom je pravac u kome se medicina razvija, a omogućiće efikasnije izlečenje bolesti uz dugoročne uštede vremena i novca u zdravstvenom sistemu.

O ovoj temi razgovorali smo sa Eelkom den Breejenom, jednim od vodećih međunarodih stručnjaka za javno zdravlje i politiku, koji je iz Holandije došao u posetu Beogradu kako bi učestvovao na predstojećoj nedelji inovacija.

Breejen za Danas objašnjava da personalizovan pristup medicini podrazumeva usmeravanje i prilagođavanje terapije određenim genetskim mutacijama ili biomarkerima pacijenta, dok je u prošlosti medicina podrazumevala univerzalna rešenja, a bilo je nezivesno da li će ona zaista pomoći pacijentu.

– Pristup koji se danas razvija zovemo targetirana terapija to znači da kada imate dijagnostifikovan na primer, rak dojke, lekari će analizrati vaš zdravstveni profil, mogu da primete da je neki gen prezastupljen ili poremećen, i na tome zasnivaju terapiju. Zbog toga se stopa izlečenja rapidno povećava, smrtnost opada, pa je ovaj model značajno promenio način lečenja određenih bolesti – naglašava Breejen.

On ističe da je za sada potrebno još dosta ulaganja da bi se razvile metode i naučno istražile sve mogućnosti ovakvog pristupa lečenju ali da je korist od njegove primene višestruka.

– Peronalizovana terapija je generalno skuplja, ali populacija koju tretirate postaje manja, targetiranom terapijom ćete lečiti samo grupu pacijenata, ne sve obolele. Za sada je skuplje dok se razviju posebni lekovi, ali oni su dovoljno efikasni da samo lečenje traje kraće, troškovi bolničkog lečenja su manji pa se to dugoročno više isplati – ukazuje Breejen. On dodaje i da se štednja ostvaruje, ne samo u okviru sistema zdravstvenog osiguranja, već pacijent dobija više vremena koje će koristiti za uobičajene aktivnosti, neće morati da odsustvujete sa posla, i može da doprinosi društvu.

“Zato je usvaršavanje ove metode investicija a ne trošak”, zaključuje Breejen. On dodaje i da je digitalizacija ključ razvoja ove metode, jer omogućava značajna naučna otkrića, analzirianje i prikupljanje preciznijih podataka o pacijentu, njegovim navikama i uopšte zdravstvenom stanju.

– Ulazimo u fazu u kojoj će biti moguće da razvijemo terapiju samo za jednog individualnog pacijenta i njegov profil. To znači da moramo da preoblikujemo način na koji prikupljano dokaze, kako o ishodu lečenja, studijama, istraživanjima o tome kako pacijenti reaguju, tako i naučne i biološke podatke, poručuje Breejen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari