U okviru „Dana evropske baštine“, JP „Beogradska tvrđava“ organizuje u 20 časova u Kuli Nebojša predavanje i razgovor na temu „Industrijsko nasleđe Srbije – potencijali“. Učesnici predavanja su Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike, Mihailo Timotijević, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, i Radonja Leposavić sa Radio Beograda.


Besplatan obilazak ove kule je u sredu, od 10 do 18 časova. Sastavni deo obeležavanja „Dana evropske baštine“ je i izložba „Beograd na starim razglednicama“ na Savskom šetalištu, u parku Kalemegdan. Razglednice Beograda predstavljaju značajan izvor dokumentarne vrednosti koji omogućava proučavanje urbanog razvoja grada, praćenje promena izgleda njegovih delova i promene u pojedinim ambijentalnim celinama od 1895. do 1941. godine.

Jedan od temeljnih koncepata evropskih programa održivog razvoja od osamdesetih godina 20. veka jeste i shvatanje da smo baštinici zajedničkog nasleđa, u koje spada i nasleđe industrijske i tehničke kulture. Mada evropski standardi i praksa u pristupu industrijskom nasleđu nadrastaju domaća iskustva i trenutne mogućnosti, potrebno je dati doprinos nastojanjima da se očuva industrijsko nasleđe Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari