U šest osnovnih škola na Vračaru od pre dva meseca funkcioniše video nadzor, koji je direktno povezan sa policijskom stanicom, što umnogome olakšava posao policiji jer mogu 24 sata da prate na ekranu šta se dešava u i okolini škola.

U slučaju da primete neko sumnjivo lice reaguju istog momenta. Ovo je samo deo projekta „E-škole“, koji obuhvata i neposrednu komunikaciju roditelja i predstavnika škole putem elektronskog dnevnika, a sve u cilju prevencije nasilničkog ponašanja i poboljšanja bezbednosti učenika u školama. Video nadzor uveden je u školama „Svetozar Marković“, „Siniša Nikolajević“, „Vladislav Ribnikar“, „Kralj Petar Drugi Karađorđević“, „Sveti Sava“ i „Jovan Miodragović“, a finansirali su ga zajednički Opština Vračar i Grad. Ovaj sistem obezbeđenja predstavljen je juče u Policijskoj stanici Vračar.

– Jako je važno da se povećava bezbednost dece u našim školama. Sa ovim projektom i projektom protivpožarne zaštite Vračar ima najmodernije obezbeđene škole u Beogradu. Ovaj sistem sigurno će pomoći policiji da budu još brži, jer će svako sumnjivo ponašanje u i oko škola biti primećeno. Za sada je instalirano 117 kamera, od kojih neke škole imaju na čak 18 mesta. Snimci mogu da se čuvaju 15 dana – rekao je predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović i dodao u zavisnosti od potreba broj kamera može da bude povećan.

Da je ovaj sistem od višestrukog značaja potvrdio je i komandir Policijske stanice Vračar Siniša Radaković. On je rekao da je zahvaljujući njemu do sada uspešno rešeno nekoliko rizičnih situacija.

– Ukoliko se tokom dana uoči sumnjivo lice oko škole onda se kontaktira školski policajac, a ukoliko je noć obaveštava se policijska patrola koja je najbliža toj školi – objasnio je Radaković. I baš dok su policajci objašnjavali kako sistem funkcioniše, na jednom od monitora uočena su dva sumljiva lica na školskom terenu u OŠ „Svetozar Marković“. Posle samo par munuta već smo mogli da vidimo kako policajac legitimiše iste, i javlja da je sve u redu.

Sličnim sistemom za monitoring pokriveno oko 60 odsto škola u Beogradu, ali su sa policijom za sada umrežene još jedino škole na opštini Palilula.

– Prioritet gradske uprave i jeste povećanje bezbednosti pre svega đaka, ali i ostalih Beograđana. Slični video nadzori već postoje u školama u Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici. Nastavićemo da podržavamo slične projekte, bez obzira da li su u našoj nadležnosti ili ne. Do sada smo uradili osvetljenje u preko 90 odsto školskih dvorišta i okoline, a većina njih ima i školskog policajca. Pokrenuli smo inicijativu da se zatvore kladionice koje se nalaze na nepropisno udaljenim mestima od škola, uputili smo spisak tih objekata i sada čekamo izveštaj Uprave za igre na sreću. Sve te akcije mogu da utiču na bolju bezbednost svih – istakao je pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Šapić.

 

Elektronski dnevnik

Roditelji čija deca pohađaju neku od vračarskih osnovnih škola, putem takozvanog elektronskog dnevnika moći će brzo da dobiju sve informacije o uspehu svog deteta, ali i da prate njegove nastavne i vannastavne aktivnosti preko portala www.vracar.mojeskole.org. Jednom nedeljno putem SMS roditelji dobijaju pregled ocena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari