Dvadeset porodica izbeglih i raseljenih lica koje su donedavno živele u beogradskim kolektivnim centrima, dobilo je juče ključeve svojih novih stanova. Nova zgrada u Velikom Mokrom Lugu je prva od tri planirana objekta za socijalno stanovanje na toj lokaciji, a razmatra se izgradnja i četvrte, najavljeno je prilikom svečanog uručenja ključeva novim korisnicima.


– Niko od nas ne može da shvati razmere sreće ovih ljudi jer mi nismo doživeli ono što su oni, dok su živeli bez svojih domova u poslednjih 13 godina, rekao je gradonačelnik Dragan Đilas.

Vlade Divac je zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji novih domova i najavio izgradnju i četvrte zgrade koju bi trebalo da finansira Fondaciji „Divac“.

– Drago nam je što delimo radost porodica koje će od danas živeti u ovoj zgradi i što smo deo projekta koji je vratio dostojanstvo i nadu ovim ljudima, rekao je Li Licenberger, zamenik ambasadora SAD u Srbiji, i zahvalio se saradnicima na ovom projektu, gradu Beogradu, UNHCR-u i Fondaciji „Divac“

Porodice koje su se uselile u nove stanove imaju pravo da ih koriste dok god su u stanju socijalne potrebe. Zgrada u Malom Mokrom Lugu izgrađena je sredstvima američke vlade, uz pomoć UNHCR, grada Beograda, Fondacije „Divac“i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, a za izgradnju je izdvojeno oko 45 miliona dinara.

U novim domovima

-Dvadeset godina živimo u kolektivnom smeštaju, za to vreme smo promenili devet različitih centara, imamo petoro dece, od kojih je jedno ometeno u razvoju i sada konačno možemo da odahnemo- priča otac sedmočlane porodice Urošević izbegle iz Zadra, koja je među srećnima koji su juče prvi put otključali vrata svojih stanova.

-Nemam reči da opišem koliko smo srećni što konačno imamo krov nad glavom. Sada ćemo moći deci da nadoknadimo ono što su izgubila- kaže Milovan Stojković koji je sa porodicom pre 13 godina izbegao iz Uroševca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari