„Beogradska mumija“ biće izložena u okviru manifestacije Dani evropske baštine u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta.


Posle dužeg vremena, omogućeno je da se mumija ponovo predstavi javnosti. S obzirom da mumija dugo nije bila u adekvatnom stanju, uz pomoć Sekretarijata za privredu gradske uprave grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja, napravljena je specijalna vitrina za njeno čuvanje. Vitrina ima 600 kilograma, dupla neprobojna stakla, sopstvenu regulaciju temperature i vlage, a stajala je grad 35.000 evra. Detaljnim antropološkim ispitivanjima koja je vodio Branislav Anđelković, predavač na katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, i koja su dopunjena entomološkim, bakteriološkim i DNK analizama, utvrđeno je da je pokojnik muškog pola, visine do 165 centimetara i da je u trenutku smrti imao oko 50 godina.

Prema rečima Branislava Anđelkovića, mumija će biti uvrštena u kulturnu ponudu prestonice. Direktor turističke organizacije Beograda, Dejan Veselinov, nada se da će Beograd biti atraktivan za turiste ne samo zbog dobrog noćnog života u našoj prestonici već i zbog razvijene kulture. On smatra da će „Beogradska mumija“ privući turiste iz celog sveta.

Posete su subotom i nedeljom od 12 do 20 časova, sa stručnim timom. Organizovane posete počinju na svaki pun sat i grupe su ograničene na po 20 posetilaca zbog specifičnih uslova u kojima se drži mumija. Neophodno je da se svi zainteresovani prijave i zakažu posetu putem imejla [email protected] ili putem telefona na broj 060/ 807-50-35. Ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari