Izložba konkursnih radova za uređenje Slavije otvorena je sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Posle otvaranja, održana je i diskusija o radovima pristiglim na konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja uređenja neposredne zone Trga Slavija sa fontanom.


Predstavljeno je 70 takvih rešenja, a gradski arhitekta, Dejan Vasović, kaže da je žiri odabrao dva najbolja rada, dok su četiri nagrađena kao drugoplasirana.

Cilj konkursa je bio dobijanje rešenja koje unapređuje postojeće stanje delom zapuštenog i neizgrađenog Trga Slavija. Situaciju na trgu treba popraviti dizajniranjem postojeće morfologije, a posebna pažnja posvećuje se fontani u centru ovog prostora.

Inače, u toku su analize izvodljivosti ovih projekata i nakon toga će se započeti razrada mogućih predloga, uz saradnju sa njihovim autorima, kažu u Gradskoj upravi.

Već za nekoliko meseci biće izabran izvođač radova, a jedan od uslova je da se obnova Trga obavlja bez zaustavljanja saobraćaja koji će biti prilagođen fazama radova.

– Rekonstrukcija Trga Slavija treba da se radi sinhronizovano sa rekonstrukcijom ulice Bulevar oslobođenja, u delu od Slavije do Autokomande. U zavisnosti od predložene tehnologije i vremenskih prilika biće definisana dinamika radova. U ovom trenutku još nisu potpuno definisane trase podzemnih prolaza čija izgradnja bitno utiče na tehnologiju i vreme izvođenja radova. Idealno bi bilo da to bude u letnjim mesecima, kada nema gužve u saobraćaju, a vremenske prilike odgovarajuće za ovu vrstu radova, kažu za Danas u Gradskoj upravi. Radovi na Slaviji, prema projektantskim procenama, trebalo bi da traju od četiri do šest meseci.

Prema nekim saobraćajnim analizama, posle rekonstrukcije, vozila bi Slaviju trebalo da prolaze do dva i po puta brže nego danas. Takođe, autobuski, trolejbuski i tramvajski saobraćaj imaće svoje nezavisne saobraćajne trake, što će, kako očekuju u Gradu, značajno popraviti i protočnost javnog prevoza.

– U saradnji sa autorima pokušaćemo da podzemne prolaze učinimo što privlačnijim i zanimljivijim za pešake, a možda na Slaviji uspemo i da uspostavimo malu podzemnu („underground“) scenu uličnih umetnika, dodaju u Gradskoj upravi.

Izložba konkursnih radova trajaće do 14. februara.

Svetlosna fontana

Prema jednom idejnom rešenju, spomenik Dimitriju Tucoviću izmestio bi se na plato pored Narodne banke, a centralni deo trga zamišljen je kao svetlosna fontana čiji bi se svetlosni mačevi ili štapovi rotirali neprekidno menjajući izgled trga. Ove i druge predložene ideje će se još razmatrati. Da li će fontana biti višespratna, u obliku cilindrične rešetkaste konstrukcije ili kao vodeno ogledalo, kao i to da li će u podzemnim prolazima biti akvarijumi sa podvodnim svetom Dunava i Save ili će biti iskorišćeni za ulične sportove, znaće se kada se detaljnom razradom ideja dođe do glavnog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari