Deponija u Vinči je verovatno najveća u Evropi, koja je potpuno neuređena i sramota je da od 2006. godine ništa nije urađeno na njoj. Ovo je ozbiljan ekološki problem za sve stanovnike, izjavio je Goran Vesić, sekretar Privremenog organa obilazeći deponiju u ovom naselju.


On je dodao da će se raspisati javni poziv za upravljanje otpadom, sa ubeđenjem da neće postojati evropska kompanija za reciklažu koja neće hteti da učestvuje na tenderu.

– Za nekoliko godina ovde ćemo imati uređenu deponiju, fabriku za reciklažu otpada i proizvodnju električne energije, zahvaljujući čemu će se smanjiti računi za struju i grejanje, a što je najvažnije, imaćemo rešen ekološki problem i obezbediće se nova radna mesta – rekao je Vesić.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine u ostavci istakla je da se ovde skuplja otpad iz 13 gradskih opština, ali da je ona zapuštena i neuređena.

– Za mesec i po dana biće raspisan javni poziv za upravljanje otpadom na deponiji Vinča, a u dogovoru sa Privremenim organom tražićemo partnere. Godišnje se ovde prikupi 540.000 tona smeća i od njega može da se dobije električna i toplotna energija, ali ćemo pre svega imati zdraviju životnu sredinu – rekla je Mihajlovićeva.

U Beogradu je registrovano pet zvaničnih deponija komunalnog otpada, od kojih je najveća u Vinči dok Sopot, Mladenovac, Lazarevac i Obrenovac imaju svoje opštinske deponije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari