Javni uvid sakriven je u suterenu

Prvomajska ulica u Zemunu kao simbol urbanističke samovolje i uzurpacije javnih gradskih površina

Ostavite komentar


  1. reklo bi se, ali ko nas pita. Zakon o javnim nabavkama je jasan, grad/opština ne može bez raspisane javne nabavke da dodeli posao firmi čiji je osnivač, gradskom urbanizmu, jer nije reč o komunalnoj delatnosti, pa ne spada u firme koja taj posao može da dobije neposrednom nagodbom. Činjenica je da ne bi smo ni trebali da imamo gradske direkcije/zavode za urbanizam, ali reci prosečnom srbinu da mora da radi i zaradi u privatnom sektoru, odmah ideš na listu državnih neprijatelja. Sve dok imamo gradske direkcije/zavode imaćemo i klasičnu kaubojštinu. Komisiju za planove čine tri predstavnika ministarstva, kao i tri predstavnika grada i najčešće se sve svede da se planovi usvajaju tamo gde se i crtaju. Do dvanaest rade na njima u gradskoj direkciji/zavodu za urbanizam, a onda dođe prošireni deo komisije i usvoje ono što su par minuta ranije završili. Savršen način da se proturi sve što ne bi smelo da prođe. Javni uvid u suturenu nije ništa što bi trebalo da nas čudi, što bi rekao AV, tako su i žuti radili. Zbog čega bi smo menjali bilo šta što je dobro za nečije privatne sefove? Zamislite da gradska urbanistička firma na tenderu, u mestu koje nema takvu firmu, ponudi cenu koju naplaćuje svom osnivaču. Teško zamislivo, jer posao ne bi dobili. Dok mogu da pelješe gradski budžet sa druge strane mogu da ubijaju prvatne firme nerealno niskim ponudama, jer minus će nadoknaditi iz budžeta svog osnivača, a na račun svojih sugrađana. Budućnost Srbije, divna je, uživamo u onome što naprednjaci održavaju, nebitno je što nije baš sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

  2. Poprilicno tacno opisano stanje investicionog urbanizma, divljeg zapada (mada je divlji zapad rezultirao dobro na kraju u Americi), ili investitorskog javasluka, ali je ipak najprecizniji izraz – kominternovsko komunistickog unistavanja ovih prostora. Pominjanje 1972. godine i ciljeva SKJ i komunista Srbije da u Beograd „nasilno dosele jos preko 250.000 nepismenih ili polupismenih dosljaka“ i da za njih izgrade fabrike!?!?!? kako to rece drug Ivan Stambolic, ne predstavlja nista drugo nego uspesno sprovedeni plan do kraja devedesetih. Bas kako je i predvidjeno, sustinski, a ne ono sto je predstavljano u Strazburu. NIsu ti Seseljevi, niti Vukovi i Danicini, nista drugo nego komunisti koji su ostali i danas su sustinski komunisti. Pa tako i „cuveni“ gradonacelnik Nenad Bogdanovic, koji je zagovarao i razvijao isti taj investitorski urbanizam, ako se uopste moze reci da je to urbanizam. Posle poklanjanja, i nezakonitog i neustavnog citavog onog prostora gde je sada TC Rajiceva, komunistickim kadrovima kao npr Tahiru Hasanovicu, ukljucucujuci i dve ulice, i Luke Beograd, sve sto je nastalo i nastaje posle, samo je logicna posledica, pa tako i sasvim legalno izradjeni projekat Beograd na vodi i njegova izgradnja. Sta tu iam ko vise da se nesto cudi i kritikuje. Sve se odvija po planu, da li ce se zvati urbanisticki, prostorni, ili kako god vec, sustina je ista. Ostaje nam da uzivamo u „blagodetima“ komunizma.

  3. I kad nije skriveno uvek je protiv gradjana. Mi smo se na vozdovcu jos 2007(8) organizovali, prikupili oko 16000 potpisa da bioskop vozdovac ostane bioskop a oko njega da bude gradski trg i zelena povrsina. I prosli smo na javnoj raspravi, skupstina grada je to usvojila i objavila u sluzbenom listu. Aliiiii cim je usvojen ovaj plan u interesu gradjana grad Beograd je izdao gradjevinsku dozvolu privatniku za gradnju solitera na zemljistu od javnog interesa gde je planiran gradski trg. Stoga isli mi na javne uvide ili ne, davali predloge ili ne Uvek ce mo biti prevareni i jedino kad se skupimo na ulici vlast ce nas cuti. Zalosno

  4. Pa hteli ste da uništite komuniste, samoupravljanje i donili ste što ste hteli.

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.