Još se čeka izrada strateških dokumenata 1

Nehigijensko naselje na Bežanijskoj kosi, između ulica Ljubinke Bobić, Partizanske avijacije i Ismeta Mujezinovića, već decenijama remeti komunalni red.

A žalbe stanara okolnih ulica na ovaj problem ostaće bez jasnog odgovora dok Grad ne preduzme konkretnije mere za primenu akcionog plana raseljavanja.

Naselje, u kome pretežno žive pripadnici romske nacionalne manjine, nalazi se na parceli u vlasništvu države na kojoj su pravo korišćenja imali Beogradski vodovod i kanalizacija i opština Novi Beograd. Građani se najviše bune zbog otpada koji se sa ove lokacije raznosi i po nekoliko ulica dalje, na parkinge između zgrada a zabrinuti su i jer se preko puta naselja nalazi pogon za preradu vode „Bežanija“.

Iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije objasnili su nam da oni zaista jesu bili korisnici ove parcele ali da je to njihovo pravo prestalo, kao i da ne mogu da učine ništa povodom ovog višedecenijskog problema.

– JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ nije faktički korisnik ove parcele, a u skladu sa članom 102 stav 5 Zakona o planiranju i izgradnji prestalo je i pravo korišćenja JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ na predmetnim katastarskim parcelama – odgovaraju iz ovog preduzeća, dodajući da nema nikakvih osnova da građani budu zabrinuti za ispravnost vode.

U Proizvodnom pogonu „Bežanija“ nema nikakvih problema sa održavanjem higijene, a ispravnost vode za piće nije ni u kakvoj vezi sa blizinom nehigijenskog naselja našem pogonu. Voda je potpuno ispravna za piće – oni uveravaju građane.

Predstavnici opštine Novi Beograd takođe su svesni ovog problema, ukazujući da su oni kao korisnici dužni da vode računa o higijeni ali da u konkretnom slučaju to nije moguće jer briga o romskim naseljima spada pod nadležnost gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

– O narušenom komunalnom redu naselja obavestili smo i Direkciju za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kao i Sekretarijat za socijalnu zaštitu, a dobili smo odgovor da će se na osnovu usvojenog Akcionog plana pristupiti raseljavanju kako ovog, tako i drugih naselja, u zavisnosti od dinamike koju određuje grad Beograd – objašnjavaju iz GO Novi Beograd, dodajući da opštinska inspekcija može samo da upozorava stanovnike naselja da ne rasipaju sekundarne sirovine i da spreče izlivanje otpadnih voda, što i čini.

Stoga smo kontaktirali i gradski Sekretarijat za socijalnu zaštitu sa konkretnim pitanjem kakve će mere preduzeti da ovaj problem reše. Međutim, dobili smo opširan odgovor o merama koje su u prethodnom periodu preduzeli za raseljavanje romskih porodica i uklanjanje sličnih naselja širom grada, ali jasnu strategiju za pomenuto naselje nisu naveli.

– Obaveštavamo Vas da je u toku sagledavanje problema vezanih za neformalno naselje na Bežanijskoj na prostoru između ulica Partizanske avijacije, Ismeta Mujezinovića i LJubinke i da će Grad nastojati da pronađe rešenje za ovo neformalno naselje – stoji na kraju njihovog odgovora. Oni su još i naveli da će Grad doneti strateška dokumenta za unapređenje položaja Roma, a onda pronaći adekvatne modele stambenog zbrinjavanja i tek tad pristupiti raseljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari