Snimak iz novog tramvaja, popularnog „španca“, na kom se jasno vidi kako mlađi muškarac skida validator i iznosi ga iz vozila, pojavio se ovih dana na internetu. Naime, svi novi tramvaji opremljeni su video-nadzorom, što je, kako se i vidi na snimku, znala i grupa mladih od kojih je jedan ukrao validator. Pristup snimcima imaju zaposleni u Gradskom saobraćajnom preduzeću „Beograd“, pa se pretpostavlja da je neko od njih postavio snimak na Jutjub, koji se ubrzo pojavio na svim društvenim mrežama.


Na snimku se jasno vidi grupa mladih koji u toku vožnje razgovaraju, nakon toga svi ustaju i jedan od njih prilazi validatoru, uklanja ga s mesta na kom je postavljen i na sledećoj stanici izlaze sa ukradenim validatorom. Dok on lomi validator, povremeno gleda u kameru, a na činjenicu da se sve snima ukazuju mu i prijatelji.

Međutim, Uroš R., dvadesetjednogodišnji Beograđanin, koji je ukrao validator, juče se prijavio policiji.

S druge strane, ovaj slučaj otvorio je i pitanje ko ima pristup snimcima iz vozila javnog prevoza i kako je moguće da se isti našao na internetu.

– Objavljivanje video-snimka iz vozila javnog prevoza je zabrinjavajuće i otvara pitanje privatnosti građana koji koriste nove španske tramvaje, jer očigledno ljudi koji imaju pristup snimcima imaju toliko slobode da snimke objavljuju i na internetu, iako je to u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti – kaže sugrađanin Slobodan Dabić.

On kaže da je krađa validatora i uništavanje imovine GSP-a, odnosno ponašanje lica sa snimka, za svaku osudu i adekvatnu kaznu.

– Ako je ovo objavljeno na internetu da li građani mogu da očekuju da svako može objavljivati video-snimke iz javnog prevoza? – pita Dabić. Takođe, on podseća da svaki španski tramvaj poseduje kamere i video-nadzor, radi veće bezbednosti gradske imovine, što je, kako kaže, u redu sve dok se to koristi u skladu sa propisima.

U Bus plusu kratko su nam rekli da je snimak predat policiji, te da se trenutno utvrđuje i to kako je snimak dospeo u javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari