Jovanović: Čekamo da Vlada Srbije sutrašnjom odlukom zaštiti Krunsku ulicu 1Foto: EPA/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Predsednik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca Miloš Jovanović izjavio je da je Krunska ulica na Vračaru proglašena za prostorno istorijsko-kulturnu celinu, i da se sada čeka da tu odluku sutra potvrdi Vlada Srbije.

On je gostujući na Studiju B istakao da tom odlukom gramzivi investitori više neće moći da ruše stare vile vrednog arhitektonskog nasleđa.

„Bio je ogroman pritisak, zato što Krunska je takođe žrtva investitorskog urbanizma. Sada ostaje samo da Ana Brnabić i Vlada Srbije urade svoje posao i sutra potvrde odluku Zavoda za zaštitu spomenika“, istakao je Jovanović.

On se pored Zavoda za odluku zahvalio gradskom urbanisti Marku Stojčiću, ministarki kulture Maja Gojković i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću.

Jovanović je posebno pomenuo firmu Projekat 713 D.o.o. kao primer pokušaja divljeg investitorskog urbanizma na Vračaru, pozvavši novinare da istraže ko stoji iza te kompanije.

„Oni su planirali da sruše Prirodnjački muzej u Krunskoj i da uklone čitav taj blok, ali smo to sprečili. Voleo bih da istraživački novinari pronađu ko stoji iza toga. Ne može da se uđe u trag tim ljudima, neki taksista Stojanović je direktor, a firmu drži kompanija Milan invest sa Kipra“, dodao je on.

Jovanović je naglasio da je ideja investitora, koji su kupili više kuća u Krunskoj ulici, bila da dižu solitere od 7-8 spratova.

„Vesić je sada rekao da to više ne može i sad čekamo potvrdu Vlade Srbije. Pošto su to sve objekti od posebne vrednosti i ništa na njima ne može da se radi, jako je bitna sada odluka Vlade Srbije“, zaključio je Jovanović.

On je pozvao građane da dođu na protest zbog rušenja vile u Internacionalnih brigada 47 u subotu od 10 do 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari