Jovanović: Grad namerava da 12,5 hektara zelene površine pretvori u tajkunsko naselje 1Nikola Jovanović Foto: Medija centar

Šef odbornika Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović optužio je danas gradske vlasti da nameravaju da usvoje plan kojim će 12,5 hektara zemljišta na Čukarici, na kom je trebalo da budu izgrađeni park i sportsko-rekreativni centar, pretvoriti u stambeno-komercijalno naselje sa „minimumom“ zelenih površina.

Obraćajući se novinarima uoči početka sednice Skupštine grada, Jovanović je ocenio da je Beograd „u kandžama urbanističke mafije koju direktno podržava Srpska napredna stranka“.

„Dnevni red današnje sednice Skupštine grada je potvrda namere gradske vlasti da svaki pedalj javnih zelenih površina preda investitorima kako bi im povećala profit“, naveo je Jovanović koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Ocenio je da je u Beogradu na delu „industrijski urbanizam pod patronatom SNS“ i pozvao građane Čukarice da ne dozvole da se na zelenoj površini na kraju Požeške ulice izgradi „tajkunsko naselje“ na 12,5 hektara.

„U Beogradu trenutno zelene površine i parkovi čine tek 2,83 odsto površina a pošumljeno je tek oko 11 odsto teritorije glavnog grada, što je daleko ispod evropskog proseka“, kazao je šef odbornika SzS u Skupštini Beograda.

Govoreći o današnjem usvajanju rebalansa budžeta JKP Gradska čistoća i Infostan u Skupštini grada, Jovanović je ocenio da se iz rebalansa vidi da ta dva preduzeća planiraju profit samo u ovoj godini od dva miliona evra.

„Mislimo da je nepristojno, nelegalno i nemoralno da komunalna preduzeća beleže profit zato što je njihova misija da pruže što kvalitetniju uslugu Beograđanima po što nižoj ceni, da služe javnom interesu, da budu neprofitna a ne mašine za izvlačenje para od ionako osiromašenih Beograđana“, kazao je Jovanović.

Dodao je da će SzS i Narodna stranka, po rušenju vlasti SNS u Beogradu „na prvim slobodnim izborima“ ukinuti Infostan i insistirati na kompletnoj departizaciji gradske uprave što kako je rekao, znači da više nikada gradski sekretari i direktori javno-komunalnih preduzeća više neće biti partijski jurišnici sa kupljenim diplomama bez imalo poslovnog iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari