Takmičenje koje će se održati u Beogradu sutra i preksutra u SC Šumice nalazi se u kalendaru Svetske mačevalačke federacije (FIE) i boduje se za svetsku rang listu najboljih mačevalaca. Eliminacione borbe u grupama počinju u subotu u 10 sati, a finalne će se održati u nedelju u 18 časova.


Prema rečima Vesne Barbulović, ovo je posle Univerzijade najvažnije i najprestižnije takmičenje.

– Mačevanje je u Srbiji zapuštena i zaboravljena disciplina i mi želimo da ga na najbolji način ponovo popularišemo. Na ovom takmičenju ne očekujemo spektakularne rezultate naših takmičarki, ali želimo da animiramo publiku jer je zbog specifične mačevalačke opreme to pravi spektakl. Na turnir se prijavilo više takmičarki nego bilo kad ranije, čak 85 njih iz 18 država i sve su to predstavnice mačevalačke elite – rekla je na jučerašnjoj konferenciji Barbulović.

Iako se na ovom turniru ne očekuje neki naročit uspeh naših takmičarki, svoje florete sa najboljim svetskim mačevalkama ukrstiće i četiri mlade i trofejne takmičarke: Olivera Jovanović i Tijana Drčalić iz Crvene zvezde, Marina Stajić i Andrea Mutakdžić iz kluba Omladinac iz Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari