Kako treba da izgleda moderna lokalna samouprava 1

Kada bi službeniku opštine i građaninu postavili pitanje: kako bi trebalo da izgleda moderna lokalna samouprava, sigurno biste dobili dva različita odgovora.

Danas kada su društvene mreže postale svakodnevica, elementarne nepogode realnost, „pametan grad“ vodeći koncept u svetu, kod nas se još uvek“glavne bitke“ vode oko toga da li će budžet biti dovoljan da „zakrpi sve rupe na putu“ i za plate zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Kada su zaposleni stalno u strahu od „kresanja budžeta“, a građani suočeni sa svakodnevnim problemima, malo vremena ostaje za razvoj moderne lokalne samouprave koja može da odgovori svim izazovima koje donosi 21. vek.

Zbog nedovoljne informisanosti o pretpristupnim fondovima Evropske unije, slabom poznavanju pisanja projekata, Srbija iskoristi manje od 30 odsto sredstava koja su joj namenjena, moglo se čuti juče u Informatici a.d, koja je osmislila niz obuka namenjenih funkcionerima i zaposlenima kao i rukovodiocima u gradskim i opštinskim javnim preduzećima.

U Srbiji ne postoji škola ni fakultet koji se namenski bave obrazovanjem kadrova za rad u opštinama i gradovima.

„Lokalna samouprava je jedan od najvažnijih elemenata državnog sistema. Opštine i gradovi su nivo vlasti najbliži građanima, nivo na kome se rešavaju najvažnija pitanja od važnosti za svakodnevni život i rad svakoga od nas“, navode u Informatici.

Kako privući strane investitore, kako“sastaviti programski bužet, kako brendirati grad, kako“napisati dobar“EU projekat, kako izgleda korenspodencija na engleskom, koja su prava IT rešenja,“samo su neka od pitanja na koje će odgovore davati iskusni predavači iz ovih oblasti.

Za Srbiju je do 2020. godine iz EU namenjeno oko 1,4 milijardi evra. Da li će i na šta biti utrošen ovaj novac zavisi isključivo od nas odnosno od toga koliko zaposleni u lokanim samoupravama znaju da predstave svoje mesto, napišu i predstave projekat EU administraciji.

Strategija efikasnog onlajn prisustva

U okviru obuke za zaposlene u lokalnoj samoupravi u Informatici predviđen je i kurs „Strategija efikasnog onlajn prisustva lokalne samouprave“. Posebna pažnja je posvećena komunikaciji na društvenim mrežama. „Fejsbuk je danas veoma popularna mreža, Tviter se pokazao kao odličan kanal komunikacije u kriznim situacijama a Linkedin za poslovne korisnike“, kažu u Informatici i dodaju da su upravo društvene mreže najzahvalnije za brz i jezgovit prenos informacija. Sve informacije o kursevima se mogu naći na sajtu www.informatika.edu.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari