JKP „Gradska čistoća“ pokrenulo je akciju uklanjanja deponije u okolini nehigijenskog naselja na Bežanijskoj kosi na okretnici autobusa 75. Pored Siniše Lazarevića, v.d. direktora ovog gradskog preduzeća, uklanjanju deponije prisustvovali su i Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine u ostavci, Slobodan Stanojević, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove, i Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.


– Beograd ima više od 200 divljih deponija i prema našoj evidenciji, 2011. godine smo kao ministarstvo izdvojili 35 miliona dinara za Projekat „Očistimo Srbiju“, međutim, divlje deponije se, nažalost, opet pojavljuju. U razgovoru sa predstavnicima Grada dogovorili smo se da možda i u koordinaciji sa policijom postavimo kamere, tako da će oni koji bacaju đubre imati ime i prezime – rekla je Zorana Mihajlović i dodala da problem mora biti sistemski rešen na dugi rok, jer je reč o higijeni i zdravlju ljudi, s tim da i inspekcija mora biti ažurnija.

Prema rečima v.d. direktora JKP „Gradska čistoća“ Siniše Lazarevića, u akciji čišćenja deponije učestvovalo je više od 20 komunalnih radnika, pet transportnih vozila i više specijalizovanih mašina, što je dovoljno da se sve očisti za tri dana. Za ovu godinu oko pet miliona dinara utrošiće se za čišćenje deponija.

Reciklažni centar za odlaganje otpada

Aleksandar Popović, kandidat za gradonačelnika Beograda, i Andreja Mladenović, član Privremenog veća, obišli su gradsku deponiju u Vinči. Popović je tom prilikom izjavio da se problem komunalnog otpada može rešiti samo kroz javno-privatno partnerstvo tako što bi se otvorio reciklažni centar, koristio biogas i sagradila regularna i moderna deponija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari