Neposredno uz Univerzitetsko naselje Belvil, gotovo preko noći izniklo je poveće „divlje“ naselje drvenih i kartonskih udžerica, u kome, kako se procenjuje, živi oko 200 romskih porodica. Naselje se i dalje širi. Naime, Romi koji ovde stanuju i ne pomišljaju da napuste svoje „stanove“ sve dok im Grad ne isplati „odgovarajuću naknadu“.

Nadležni u Gradu kažu da do toga neće doći i da će do početka Univerzijade ovo „divlje“ naselje sigurno biti preseljeno na neku drugu lokaciju.

Prema podacima Sekretarijata za socijalnu zaštitu rečje o licima koja stalno prebivalište imaju u gradovima južne Srbije, a ima i onih koji su iz Makedonije, Bugarske i drugih zemalja. Kako kažu u gradskom Sekretarijatu, za njih je nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike.

U međuvremenu, neprestano i maltene svakodnevno doseljavaju se nove porodice. Obezbeđenje je oko Belvila utrostručeno, jer su pojedine pridošlice bacile oko na stanove luksuznog naselja koje se privodi kraju. Žitelji novog „karton sitija“ smatraju da bi grad trebalo da reši njihov smeštaj, ili da im obezbedi novac kojim bi mogli sami da obezbede novi krov nad glavom. I njima je jasno da će njihovo naselje biti srušeno, jer niko neće dozvoliti da svet obiđe slika Beograda na kojoj je tik uz zgrade za učesnike Univerzijade smešteno „nehigijensko naselje“.

– Sa ovim licima postupiće se u skladu sa zakonskom regulativom, gde će se poštovati zakon o putnim ispravama, ali i drugi zakoni, koji se primenjuju prema svim građanima naše zemlje. Njima Grad neće za to dati nikakvu novčanu nadoknadu. S obzirom na to da nemaju stalno mesto prebivališta u Beogradu, njihovo raseljavanje nije u nadležnosti Grada, većRepublike – rekao je za Danas gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

Prema njegovim rečima prilikom nedavne posete, u razgovoru je saznao da jedan od stanovnika na jugu Srbije ima kuću od 200 kvadrata, koju je ostavio i došao u Beograd da bi se bavio trgovinom na „buvljaku“. Kako ističe Đukić, ovo nije usamljen slučaj u Beogradu.

Za razliku od ovog nehigijenskog naselja kod kompleksa Belvil, raseljavanje Roma koji žive ispod Gazele sasvim je izvesno, i trebalo bi da bude završeno do 31. avgusta ove godine.

– Do tada Gradska uprava i Sekretarijat za socijalnu zaštitu pružiće pomoći podršku kako bi život u ovom nehigijenskom naselju bio koliko je to moguće normalizovan. Tako smo ovih dana uz pomoćJKP Gradska čistoća odneli preko 200 tona smeća i otpada sa zgarišta 11 izgorelih kartonskih kućica. Procenjuje se da samo u ovom naselju ima dve do tri hiljade tona smeća – rekao je Đukić. On je dodao da će se Grad pobrinuti za socijalno ugrožene porodice ispod Gazele, koje imaju stalo prebivalište u Beogradu, a nemaju krov nad glavom.

Stanovanje uz podršku

U nehigijenskom naselju ispod Gazele evidentirano je 230 porodica, od kojih 114 njih ima prebivalište u Beogradu. Đukićkaže da će pre raseljavanja Gradski centar za socijalni rad utvrditi njihovu „socijalnu kartu“ i samo oni koji nemaju krov nad glavom niti primanja biće smešteni u stambene jedinice koje će Grad kupiti. Za tu namenu izdvojeno je 600 miliona dinara, ali radi se o takozvanom stanovanju uz podršku, gde stanovnici potpisuju ugovor sa Gradom o korišćenju stana na pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari