Ko je sve zainteresovan za gradnju Akva parka u Nišu 1

Kompanija Italnis, u saradnji sa novim partnerom, čije ime još ne bi otkrivali, odgovoriće na javni poziv grada Niša za izgradnju Akva parka na lokaciji Lozni kalem i dati daleko bolju ponudu od one navedene u elaboratu koji je usvojila gradska Skupština.

Ponudićemo i da kupimo zemljište na toj lokaciji po tržišnoj ceni, a ne da ga dobijemo besplatno, kako predviđa elaborat, kaže Bojan Stanisavljević, suvlasnik Zamparini grupe, u kojoj je i Italnis.

– Spremni smo ne samo da kupimo zemljište po tržišnoj ceni, već i da investiramo u Akva park ukupno 15 miliona evra, stalno zaposlimo 103 radnika, a čitav posao završimo za 12 meseci od dobijanja dozvola. Obezbedili smo i bankarsku garanciju od 50 miliona evra. Jedino ćemo insistirati da novac koji ćemo dati za zemljište, ode u budžet Niške Banje, koja je odmah pored lokacije Lozni kalem. Uostalom, Italnis je, sa prethodnim partnerom, italijanskom Stefanijom S.R.L., koja je inače vlasnik dva akva parka u Italiji, jedina kompanija koja je ikada kupila zemljište na lokaciji Lozni kalem, i izmirila svoje obaveze, i to dva puta. Grad Niš je sa nama raskinuo te poslove, i vratio nam novac, koji je u međuvremenu obezvređen, i mi smo zbog toga samo izgubili. Razlog za takav razvoj događaja je politika, da ne kažem mafijašenje – tvrdi Stanisavljević za Danas.

Italnis je, međutim, u dobrom delu javnosti ostao upamćen kao kompanija sa kojom je Grad Niš 2013. godine raskinuo ugovor uz obrazloženje da ona ni nakon tri godine od zaključenja ugovora nije ispunila oročene ugovorne obaveze. U kompaniji su takve tvrdnje negirali, navodeći da su kasnili samo sa plaćanjem naknade za građevinsko zemljište, ali zbog toga što nisu na vreme dobili lokacijsku i građevinsku dozvolu, za šta su krivili gradsku administraciju. Grad Niš je na kraju vratio Italnisu 105 miliona dinara, odnosno 90 odsto novca koji je kompanija uložila, kako je nalagao ugovor. Italnis je, inače, kupio zemljište na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 780 dinara za kvadrat.

Zamparinijeve kompanije su, pak, bile zainteresovane za gradnju akva parka na ovoj lokaciji još 2005. godine. Tada je firma Zamad kupila zemljište na Loznom kalemu za 650 dinara po kvadratnom metru. Zamad je zastupao Zamparini grupu iz Italije, u vlasništvu Mauricija Zamparinija, koji je vlasnik fudbalskog kluba „Palermo“ i tadašnji potpredsednik Fudbalskog saveza Italije. Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić je ubrzo raskinuo ugovor, navodeći da je cena na licitaciji „nerealno niska“, a imovinski odnosi neregulisani. On je čak izrazio sumnju u identitet Zamparinija, koji je u to vreme posetio Niš.

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) ovih dana, međutim, izražava sumnju i u identitet firme koja je sada zainteresovana za gradnju Akva parka. Reč je o firmi Aquaterra Solutions iz Beograda, za koju gradski zvaničnici kažu da je „ista firma“ kao Aquaterra Solution iz Budve – koja je inače izgradila „velelepni akva park“ u tom gradu, samo je registrovana u Srbiji, kako bi mogla da učestvuje na tenderima i dobija poslove. U UPSS-u, pak, upozoravaju da su vlasnici budvanske Aquaterre – Advent East Estates S.R.O. (50 odsto), Aquaterra Solutions iz Budve (25 odsto) i Trakom Foundation (25 odsto), a istoimene beogradske firme Safet Hajdarpašić, koji je, prema dostupnim podacima, u UO budvanske Aquaterre. Oni izražavaju sumnju da će beogradska firma, odnosno Hajdarpašić, „uz dobru proviziju“ biti samo posrednik u poslu koji će obaviti crnogorska Aquaterra.

Prema navodima ovog udruženja, beogradska Aquaterra osnovana je pre samo četiri meseca, sa osnivačkim kapitalom od samo 62.999 dinara. U APR-u je registrovana na adresi Vojvode Bogdana 21, na kojoj je registrovan i „Salon za ulepšavanje pasa i prodaju opreme Ceca Svetlana Tešević Preduzetnik“, zbog čega su u UPSS-u zaključili da su „ili te dve firme u istom lokalu ili da je neka od njih, recimo Aguaterra, tu upisana samo fiktivno“. Prema njihovim rečima, poklanjanje zemljišta vrednog 200 miliona dinara ovakvoj firmi, a pri tom za izgradnju visokoprofitabilnog Akva parka, skandalozno je.

Gradski čelnici su negirali sumnje, navodeći između ostalog da će se tek po završetku javnog poziva, koji će biti raspisan „za nekoliko meseci“, znati da li će zemljište biti ustupljeno bez naknade i ko će biti investitor. Oni su kazali da elaborat sadrži minimalne uslove ispod kojih se ne može, ali da zemljište može biti prodato umesto poklonjeno, a investicija može biti veća, ukoliko to neko bude ponudio. U elaboratu su navedeni uslovi koje je ponudila beogradska Aquaterra solution“ zbog toga što je ona pred pisanje elaborata bila jedini zainteresovani investitor, sa konkretnom ponudom, te su to bili jedini parametri. Oni su demantovali da je ovaj posao „namešten“ za beogradsku Aquaterru.

Tenderska ponuda u SMS-u

Nezvanična ponuda Italnisa stigla je na neobičan način, SMS-om na mobilni telefon opozicionog odbornika Branislava Jovanovića, za vreme sednice Skupštine grada. Jovanović je za govornicom pročitao „ponudu“, ali nije kazao o kojoj firmi je reč. Prisutni gradski funkcioneri su informaciju o „novom investitoru“ i njegovoj „ponudi“ propratili upadljivim izrazima iznenađenja i došaptavanjima.

Jaka preporuka Vlade

Aquaterra Solutions je, inače, u pismu u namerama, početkom ove godine, ponudila da investira devet miliona evra, stalno zaposli 40 radnika, a da zauzvrat zemljište od 5,5 hektara dobije besplatno. Sam Hajdarpašić je nešto ranije, govoreći u ime budvanske Aquaterre, na jednoj od lokalnih televizija u Nišu kazao da su zainteresovani za izgradnju tog akva parka zbog toga što su „dobili jako dobru preporuku iz Vlade Srbije“. On je kazao da su im u Vladi, između ostalog, kazali da na Loznom kalemu postoje urbanističko-tehnički preduslovi da se posao započne što pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari