Koliko košta praznična trpeza 1

Uoči proslave Božića i Badnjeg dana pijace i supermarketi su puni kupaca koji će i ove godine pripremati trpezu za jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a cene su šarolike, u zavisnosti šta i gde nameravate da kupite. Cena badnjaka je gotovo svuda ista i iznosi sto dinara, dok je cena pšenice sa svećom u sredini od 100 do 110 dinara.

Na Kalenićevoj pijaci su se pojavile i prve mimoze, a njihova cena varira od 150 do 200 dinara. Na pijaci postoji veliki izbor suvog voća pa tako kilogram suvih šljiva staje od 200 do 300 dinara, a suvih smokvi oko 350 dinara. Mogu da se nađu i u čokoladi, a onda one koštaju znatno više, od 500 do 700 dinara. U supermarketima su pak cene suvog voća znatno više, dok je cena slame 110 dinara. Cena badnajka varira od marketa do marketa, a najjeftiniji koštaju 80 dinara.

Što se tiče cena ribe koja je nezaobilazna namirnica u svakom postu, ona varira od 300 do 3.300 dinara za jedan kilogram. Ono što je bitno je da je ima u sasvim dovoljnim količinama, a kako su nam rekli u „Unimar trejd“ ribarnici na Kalenićevoj pijaci, građani uglavnom kupuju manje količine ribe, dovoljne za ručak jedne porodice, a sveža i smrznuta riba kupuju se podjednako.

– Od svežih riba najviše se kupuju losos, brancin, orada i pastrmka, a od zamrznutih skuša i oslić. Takođe se ove godine kupuje i bakalar znatno više, a iako su svih ovih dana bile velike gužve, mi tek danas očekujemo sugrađane da u velikom broju kupe ribu za post. Uglavnom se kupuju manje količine ribe, da za svakog člana porodice bude po jedna – rekla nam je Živana Bjeloš, vlasnica ribarnice.

Na pijaci se cena za kilogram oslića kreće oko 460 dinara, dok je skuša za oko 130 dinara jeftinija. Sveža skuša je pak znatno skuplja i iznosi 710 dinara, a očišćena pastrmka košta oko 630 dinara. Filet oslića je 720 dinara, a filet lososa 2.940 dinara. Kilogram orade je 1.290 dinara, dok je brancin 3.300, a najskuplji je bakalar za čiji kilogram treba izdvojiti 4.900 dinara.

Kilogram očišćenih oraha je 850 dinara, a neočiščenih 400 dinara, dok je kikiriki 500 dinara, pečeni badem 2.000, a kandirana borovnica 1.600 dinara. Kilogram maka na pijaci košta oko 500 dinara, a pinjola 4.000 dinara.

 

Riba jeftinija u prodavnici’]

U supermarketima nemaju tako bogatu ponudu ribe, ali je ona pak jeftinija od one sa pijace. Tako se u pojedinim prodavnicama filet lososa može pronaći i za 2.260 dinara, a kilogram pastrmke za 490 dinara. Kilogram brancina je 1.040 dinara, a orada varira od 1.000 do 1.500 dinara za jedan kilogram.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari