Kompletna rekonstrukcija Savskog trga biće završena za oko četiri meseca 1Foto: Beoinfo

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je danas da je monumentalni spomenik Stefanu Nemanji spreman već nekoliko meseci u Rusiji, ali da je nažalost kovid najveća prepreka da konvoj krene ka Beogradu.

On je dodao da se bar dva puta nedeljno razgovara sa autorom spomenika o mogućnostima da se pređu sve granice od Rusije do Srbije, kako bi počela montaža na Savskom trgu.

Koncept je takav da bi to trebalo da počne da se dešava u avgustu, naveo je Stojčić, precizirajući da je potrebno oko dva meseca da i ti radovi budu završeni.

– Nakon toga potrebno je oko mesec dana da se okončaju i svi radovi oko spomenika, popločavanje i slično. Kako sada stoje stvari, za četiri meseca bismo mogli da imamo kompletiran Savski trg – istakao je Stojčić.

On je pojasnio da je spomenik visok 21 metar, odnosno takav da ne parira previše staničnoj zgradi a da opet dominira ovim prostorom.

– Pozicija je dobro određena kako bismo imali dobru vizuru iz Nemanjine ulice. Uopšteno, arhitektonsko rešenje za plato i vajarsko rešenje za spomenik dobro su ukomponovani i kompatibilni jedno s drugim – kazao je Stojčić.

Glavni urbanista je podsetio da je rekonstrukcija prostora podrazumevala i obnavljanje vodovodnog i kanalizacionog sistema, a zahvaljujući novoj i najsavremenijoj crpnoj stanici čitav potez gornjeg dela grada imaće novi recipijent za dalju mrežu.

– Radovi su intenzivni. Spreman je i kamen za popločavanje trga. Sve ide po planu – rekao je Stojčić.

Glavni urbanista je najavio i da se radi projektna dokumentacija za nekadašnji objekat Pošte i izrazio nadu da će sledeće godine početi rekonstrukcija, odnosno vraćanje prvobitnog izgleda ove zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari