Na društvenoj mreži Jutjub juče je objavljen snimak na kome se vidi kako komunalni policajac u Beogradu pesnicom udara čoveka koji ne želi da napusti autobus gradskog prevoznika (http://youtu.be/ABx5ebGoPNY). „Komunalni policajci u Beogradu prekoračuju ovlašćenja. Putnik je zatečen bez karte, odbio je da napusti vozilo i ponudio je ličnu kartu.

Kako je u pitanju državljanin Crne Gore, Bus plus kontrolori prepuštaju posao kolegama iz komunalne policije. Uveren sam da komunalni policajac nema pravo da udara neku osobu u pleksus ukoliko ta osoba pruža pasivan otpor“, piše u obrazloženju snimka koji je juče postavljen na Jutjub.

Naime, na pomenutom snimku se vidi kako komunalni policajac pesnicom udara čoveka koji ne želi da napusti autobus, i to najpre ga udarivši po prstima, jer se rukom držao za šipku, a nakon toga i tri puta rukom u stomak. Iako lošeg kvaliteta, na snimku se čuje kako policajac izgovara „Oćeš da pustiš, oćeš da pustiš?“. Policajci su, ipak, uspeli da odvoje čoveka od šipke za koju se držao i obore ga na stolicu, držeći ga za obe ruke.

Komentarišući sporni snimak, Željko Ožegović, član Gradskog veća, rekao je da će gradske vlasti tražiti da se ispita ovaj slučaj.

„Grad će tražiti da se slučaj ispita, kao i da li je bilo prekoračenje sile i tražićemo da se, ukoliko postoji krivica, policajci disciplinski sankcionišu“, kazao je Ožegović agenciji Beta i naglasio da komunalna policija dnevno obavi od 100.000 do 120.000 pregleda. On je na kraju zaključio da je situacija sa snimka „ekstremni slučaj“.

Podsetimo, komunalna policija već nekoliko meseci pomaže kontrolorima u kontroli karata u javnom prevozu. Međutim, ona nema pravo da podatke iz ličnih dokumenata putnika da na uvid kontroloru ili da privodi u stanicu bilo kojeg putnika kome je moguće ustanoviti identitet. Ali, s druge strane, komunalna policija ima pravo, prema zakonu, da izvrši proveru identiteta putnika na dva načina, i to uvidom u ličnu ispravu ili na osnovu izjave lica čiji se identitet proverava. Ona, takođe, ima pravo da, na osnovu podataka o identitetu putnika, koji je dobila od putnika, podnese prijavu sudiji za prekršaje, kao i da pretrese građanina ukoliko postoji „opravdan“ povod. Komunalna policija može da pozove „pravu“ policiju, da im pomogne ukoliko to nađu za shodno.

Takođe, komunalni policajac može da koristi fizičku snagu, pendrek i „sredstva za vezivanje“. Naime, fizičku snagu i službenu palicu može da koristi samo ako ne može na drugi način da odbrani sebe ili nekog drugog, dok su sredstva za vezivanje dozvoljena samo ako lice pokušava da pobegne ili pruža otpor.

Lavina komentara

Incident u autobusu GSP je izazvao pravu lavinu komentara na internetu. Kod većine korisnika društvenih mreža, reakcija komunalnog policajca izazvala je pravi šok i ogorčenje. Međutim, bilo je i onih koji nisu odabravali nasilje ali su smatrali da policajac nije imao puno izbora, s obzirom da putnik nije imao kartu. Komentarima nisu odolele ni poznate ličnosti, a najviše je bio inspirisan filmski kritičar Dimitrije Vojnov.

„Ne znam da li Tadić stoji iza kampanje protiv Đilasa i BusPlusa, ali ako stoji, mislim da će sledeći incident u busu režirati Mijač“ – samo jedan od brojnih tvitova, inspirisanih jučerašnjim incidentom.

Bilo je i onih sa ironičnim komentarima, pa je tako tviteraš pod imenom ŽChevu napisao „Rado ide Srbin u komunalce“.

Ni pevač i kompozitor Ognjen Radivojević nije odoleo da ne ostavi svoj komentar: „Svrbe me rebra, odoh da se vozim autobusom. Valjda će se naći neki fini komunalni policajac, da me počeše veštim aperkatom.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari