Većina sajtova beogradskih opština ne omogućava efikasnu dvosmernu komunikaciju građana sa predstavnicima svojih lokalnih vlasti, ali zato nudi veoma raznovrsnu dostupnost informacija o aktivnostima lokalne samouprave, pokazala je analiza koju je, na osnovu zvaničnih internet stranica svih 17 opština u Beogradu, realizovala PR agencija „Pragma“.


Na zvaničnim sajtovima beogradskih opština, u glavnom meniju, opciju „kontakt“ u cilju predstavljanja osnovnih kontakt informacija ima 12 opština, dok ostalih pet opština uopšte nema tu opciju. Među kontakt informacijama najčešće su navedeni adresa opštine, telefon centrale i opšti imejl. Osim tih centralnih podataka, prednjače kontakt podaci telefon i imejl predsednika, zamenika i njihovih pomoćnika, kao nosilaca lokalne vlasti.

Opštine koje nemaju kontakt podatke unutar glavnog menija, najčešće te podatke imaju unutar drugih ponuđenih opcija, poput imenik, opštinska vlast, opštinsko rukovodstvo, predsednik opštine, korisni telefoni, servis za građane, pitajte predsednika ili na dnu stranice sajta. Na takvim internet prezentacijama građanima je znatno teže pronaći osnovne kontakt podatke i telefone nadležnih, navode iz „Pragme“. Postoje i pozitivni primeri pojedinih opština koje su, pored uobičajenog opcionog i jasnog uočljivog kontakta, ponudile i više drugih kanala za komunikaciju sa građanima, kao što su kol centar, „pitajte predsednika“, „građanin inspektor“, servisi sa slanjem SMS i MMS poruka do društvenih mreža Fejsbuk i Tviter. Mogućnost komuniciranja preko društvenih mreža pruža šest opština: Novi Beograd, Rakovica, Zvezdara, Vračar, Obrenovac, Surčin i Grocka. Opciju komunikacije putem Jutjub kanala imaju opštine Vračar, Rakovica, Obrenovac i Grocka, dok je blog specifičan za Vračar i Zemun.

Sa stanovišta dostupnosti informacija na sajtu za potrebe osoba sa invaliditetom jedino je opština Zvezdara postavila informacie na znakovnom jeziku. Sa druge strane, samo je opština Vračar omogućila deo informacija na sajtu na engleskom jeziku.

Važan segment u komunikaciji opštine s građanima, ali i svim ostalim javnostima, jesu opštinski časopisi, koje je na svojim internet stranama predstavilo pet opština- Savski venac, Stari grad, Palilula, Rakovica i Barajevo. Informator o radu na svojim zvaničnim sajtovima imaju sve osim Sopota i Grocke. Opštine Rakovica i Stari grad su postavile kontakt podatke svojih PR službi ili odseka za informisanje i odnose s javnošću, dok Vračar i Čukarica imaju kontakt podatke namenjene isključivo medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari