Projekat rekreacije „Korak napred“, namenjen je osobama hendikepom, prvenstveno mentalno nedovoljno razvijenim. Prema rečima koordinatorke Jasmine Erker projekat se već četvrtu godinu realizuje u Sportskom centru Vračar, a obuhvata korektivne vežbe, akvabik i obuku plivanja. Termini su svake nedelje od 17 časova u trajanju od sat i po, gde korisnici sat vremena provode u samom bazenu, dok ostalih pola sata rade korektivne vežbe.


– Formiramo grupe od po 25 korisnika, i to uzrasta od 10 pa do 40 godina. Trenutno je oko 30 prijavljenih, međutim program je otvoren i za sve ostale zainteresovane koji žele da priključe. Do sada je kroz program prošlo više od 150 ljudi, kojima je rekreacija neophodna za poboljšanje njihovog mentalnog i psihomotornog stanja. U obuci im pomažu fizioterapeuti i sportski stručnjaci, a rad sa njima je individualan u okviru grupe, odnosno prilagođen potrebama korisnika – navela je Erker. Ona je dodala da je najbolji pokazatelj uspeha ovog programa što deca koja su od prvog dana sa njima, i dalje dolaze. Kako je istakla najteže je u samom početku kada se oni prvi put susretnu sa vodom, jer ima korisnika koji nikada nisu bili blizu vode i imaju strah od nje. Tako da je potrebno neko vreme kako bi se oslobodili straha i uspeli da „dožive“ vodu.

– Sa takvom decom neophodan je veliki rad, jer u početku kod njih stalno nailazimo na odbijanje, a kada to savladaju, posle lako savladaju i tehniku plivanja. U zavisnosti od osobe savladavanje tehnike plivanja je različito, odnosno individualno. Međutim, prema našim dosadašnjim iskustvima većina ih savlada za oko godinu dana. Za njih je to nešto posebno, i potom im pređe u rutinu, pa se naviknu da nedeljom idu na bazen. Srećni su i rado dolaze da se druže sa svojim vršnjacima. A na kraju svakog programa mi im organizujemo takmičenje i obradujemo ih medaljama – istakla je koordinatorka i izrazila zahvalnost opštini i SC Vračar, što su u obezbedili da se deca u kontinuitetu bave rekreacijom što je značajno i za njih i za roditelje.

Projekat sprovodi Savez društava za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Beograda, uz pomoć Sekretarijata za sport i omladinu, opštine Vračar i Centra za fizičku kulturu „Vračar“. Svi zainteresovani dodatne informacije mogu dobiti na telefon 064/225-1931.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari