Na Železničkoj stanici Beograd na Savskom trgu u noći između ponedeljka i utorka, nešto posle ponoći, izlila se hlorovodonična kiselina iz vagona-cisterne teretnog voza iz Rumunije u vlasništvu preduzeća ‘’Roling’’ iz Kragujevca. Ekipa Vatrogasne brigade i ekipa Hitne pomoći su ubrzo stigli na mesto incidenta, gde su cele noći pokušavali da saniraju uzroke curenja kako ne bi došlo do daljih posledica, tako što su vodenom maglom obarali paru hlorovodonične kiseline.

Tek juče ujutru, 32 pripadnika vatrogasno-spasilačke brigade uspešno su izmestili kiselinu iz vagona u dve auto-cisterne, koje su nastavile put Kragujevca.

Prema rečima Dragane Bosiljčić iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja do curenja je došlo usled korozije jedne od cisterni teretnog voza.

– Iz cisterne, u kojoj se nalazilo 50 tona hlorovodonične kiseline, izlilo se nekoliko litara kiseline, ali nije bilo opasnosti po zdravlje ljudi jer se nivo pare u vazduhu nalazi u vrednosti ispod granice dozvoljenih – rekla je Bosiljčićeva.

Načelnica službe toksikologije VMA Slavica Vučinić kazala je da nema opasnosti od trovanja stanovništva od iscurele hlorovodonične kiseline. Ona je istakla da se niko od učesnika saniranja posledica, kao ni građana koji stanuju u blizini mesta incidenta, nije obratio njihovom Odeljenju za toksikologiju zbog tegoba izazvanim trovanjem.

– Brzo se reagovalo kako ne bi došlo do toga da kiselina ne dospe u vodene tokove odnosno ugrozili vodeni organizmi – rekla je Vučinić.

Tošović: Akcident prošao bez posledica

Ekotoksikološka akipa Gradskog zavoda za javno zdravlje bila je na terenu i merila aerozagađenje. „Nismo ustanovili povećanu koncentraciju bilo kog gasa koji bi mogao da ugrozi stanare oko železničke stanice“, rekao je za Danas dr Slobodan Tošović, gradskog zavoda za javno zdravlje podsećajući da je u našoj zemlji jednak broj hemijskih akcidenata u industriji i saobraćaju, od čega čak polovina nastaje na železnici. J. D. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari