Krivi toranj u glavnom gradu 1Foto: BC

Naš glavni grad, kao i italijanski grad Piza, odlikuje krivi toranj koji se nalazi na Vračaru u sklopu katoličke crkve svetog Antuna Padovanskog u Bregalničkoj ulici.

Istorijat ove crkve započinje još davne 1926. kada su u Beograd došli bosanski franjevci na poziv nadbiskupa Rodića, kako bi pomogli u pastorizaciji. Iste godine kupljeno je i zemljište između Bregalničke i Pop Stojanove ulice za izgradnju crkve i samostana. Godinu dana kasnije, osnivanje ove župe priznato je dekretom Ministarstvo vera i izgradnja ovih objekata ubzo je započela.

Crkva je podignuta upravo u čast svetog Antuna Padovanskog, povodom 700. godišnjice njegove smrti. Građena je prema projektu slovenačkog arhitekte Josipa Plečnika, koji je sve načinio besplatno. Novac za troškove izgradnje prikupljen je putem dobrotvornih priloga iz cele države, a kao poklon Bosanske provincije stigle su iz Sarajeva i klupe od hrastovine. Gradnja ove crkve, visoke 25 metara, završena je 1932. U ovoj takozvanoj prvi fazi, uz nju je izgrađen i samostan. Osvećenje građevine, nešto kasnije, obavio je nadbiskup Gabrijel Bukatko. Iznad glavnog oltara u crkvi nalazi se od 1955. bronzani kip svetog Antuna Padovanskog, visine 275 centimetara, koji je delo poznatog vajara Ivana Meštrovića. U crkvi se, takođe, nalaze i kipovi koje je izradio slovenački umetnik Božo Pengov.

U drugoj fazi, odnosno nakon Drugog svetskog rata uz crkvu je podignut i toranj, završen 1962. Toranj prislonjen uz ovu građevinu visok je 52 metra i širok devet metara. Međutim, ono što je interesantno u vezi sa njim je činjenica da je nakrivljen za 45 centimetara u odnosu na temelj. U narednim godinama nastavilo se uređivanje ove crkve, pa su tako između ostalog nabavljene i nove orgulje 1966. I danas se u njoj često održavaju koncerti. Osim duhovne muzike, povremeno se održavaju i koncerti klasične muzike.

Svih ovih godina, sem vernika, u ovu crkvu dolazi i veliki broj turista, a naročito turisti iz Slovenije. Razlog tome je što je ova građevina jedno od najistaknutijih dela slovenačkog arhitekte Plečnika. Za nakrivljenje tornja, međutim, sve do skoro nije se ni znalo, a danas je već popularan kao „krivi toranj“. Mnogi ga zbog toga porede i sa čuvenim krivim tornjem u Pizi. Njegova nakrivljenost, kako se objašnjava, posledica je sleganja tla, koje je dovelo do njegovog pomeranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari