Beograđani slabog imovinskog stanja i oni koji su socijalno ugroženi moći će i ove godine da se prijave na konkurs za stanove koje grad daje na korišćenje na period od pet godina. Naime, Komisija za stambena pitanja gradonačelnika grada Beograda objaviće danas Konkurs za 133 ovakva stana socijalno ugroženim licima.


Prema rečima Zorana Kostića, člana Gradskog veća i predsednika komisije, reč je o još jednom konkursu u nizu koji se raspisuju od 2003. godine, kada je grad započeo izgradnju socijalnih stanova. Na konkursu za korišćenje stanova na određeno vreme od pet godina može da učestvuje socijalno ugroženo lice pod uslovom da je bez stana, da je državljanin Republike Srbije i da ima prebivalište na teritoriji Beograda najmanje dve godine pre raspisivanja konkursa.

-Nakon ove zgrade sa 133 stana, planirana je izgradnja još dva objekta sa isto toliko stambenih jedinica svake godine. Do sada je izgrađeno 317 socijalnih stanova koji su, po simboličnoj ceni, dati u zakup na pet godina. Svaka od ovih porodica ima pravo da nastavi korišćenje i nakon tog roka ukoliko joj se ne popravi imovinsko stanje – rekao je Kostić za Beoinfo.

Pomoćnica direktora Agencije za investicije i stanovanje Aleksandra Radosavljević istakla je da je reč o objekatu koji se nalazi u stambenom kompleksu „Doktor Ivan Ribar“.

-U toku su završni zanataski radovi u unutrešnjosti objekta, dok je useljenje predviđeno za proleće naredne godine. U objektu se nalazi 133 stana, bruto građevinske površine 9.500 kvadratna metra – precizirala je Radosavljevićeva za Beoinfo.

Ona je podsetila da je ovo nastavak programa od 2003. godine u kome je grad napravio stambene komplekse u naselju Kamendin. Procedura za dobijanje stanova trajaće u naredna tri do četiri meseca, kada će biti formirana završna lista socijalno ugroženih lica, po pravilima koji su definisani Odlukom grada iz 2003. godine.

Mateja Buzurović, koji se sa svojom porodicom ove godine u aprilu uselio u stan iz programa socijalnih stanova u naselju u „Kamendin“, rekao je da je njegova porodica prezadovoljna uslovima u tom naselju. On je za Beoinfo podsetio da su pre „Kamendina“ živeli u mobilnim stambenim jedinicama u naselju Kijevo u koje su preseljeni iz nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela“.

-Život moje porodice pre useljenja bio je potpuno nepredvididiv, jer nismo imali stalno mesto boravka. Takođe, bezbednost dece je svakodnevno bila ugrožena, a sada se bezbedno igraju u stanu ili ispred zgrade – istakao je Mateja i dodao da je ovo bila njegova životna šansa koju nije hteo da propusti zbog svoje dece.

On je izrazio zadovoljstvo što će njegova porodica prvi put imati priliku da Novu godinu dočeka, kako je rekao, u potpunom komforu.

Prijava

Prijavljivanje na konkurs obavljaće se na obrascu koji se može dobiti na šalteru Gradske uprave grada Beograda, u Ulici 27. marta 43-45. Prijave sa celokupnom potrebnom dokumentacijom dostavljaće se na posebno organizovanom prijemnom šalteru u istoj zgradi radnim danima od 9 do 16 časova zaključno sa 5. januarom 2012. godine. Više o uslovima konkursa zainteresovani mogu videti od danas na sajtu grada Beograda u delu pod nazivom „Gradski oglasi“.

Prag 30.534 dinara

Za socijalne stanove mogu da konkurišu lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje i ona čiji ukupan prihod porodičnog domaćinstva ostvaren u prethodnih šest meseci u odnosu na mesec u kome je raspisan konkurs ne prelazi 30.534 dinara. Ovaj utvrđeni cenzus uvećava se za 20 odsto i iznosi 36.641 dinara za roditelja koji sam vrši roditeljsko pravo, hranitelja, staratelja sa kojim štićenik živi u zajedničkom domaćinstvu, roditelje deteta ometenog u razvoju koje nije smešteno u ustanovu socijalne zaštite, osobe sa invaliditetom od 80 do 100 odsto (utvrđenim po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju) i samohrane korisnike mesečnog novčanog primanja (ako to pravo uživaju kao porodice žrtve rata po republičkom propisu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari