Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i Goran Trivan delili su juče na Novom Beogradu ispred javnog preduzeća Srbija šume jelke s busenom. Oni su tom prilikom zamolili sugrađane da ne kupuju sečene jelke već da ih kupuju sa busenom, a da ih nakon upotrebe ponovo zasade.


– Svest o zaštiti životne sredine neophodno je podići na viši nivo, a čak 40 odsto „mape puta“ za punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji čine projekti iz oblasti ekologije. Grad veliku pažnju posvećuje ovoj problematici, posebno očuvanju postojećih i sadnji novih stabala u Beogradu. Urbanističke planove koji podstiču razvoj grad usklađujemo tako da ne dođe do seče šuma. Šokiran sam podatkom da se u vreme novogodišnjih praznika samo u Beogradu poseče čak milion jelki. Zato pozivam sve Beograđane da ne kupuju nelegalno isečena stabla, odnosno da kupe jelku sa busenom i da ih nakon praznika vratimo u parkove i šume. S druge strane, gradska inspekcija, kao i prethodne godine, sankcioniše ilegalnu prodaju jelki – kazao je Antić.

Predstavnici Srbija šume takođe su apelovali na građane da kupuju samo jelke s busenom kako bi se izbegla nekontrolisana seča stabala pred novogodišnje praznike. Za sve jelke obavezna je propratna dokumentacija i kartica za svako drvo, na kojoj treba da stoji ime proizvođača i žig državne ili privatne šume.

Inspektori šumarstva, u saradnji sa MUP-om, i tržišnom i finansijskom inspekcijom kontrolisaće promet novogodišnjih i božićnih jelki.

Zasaditi drvo u vrtiću

Udruženje vaspitača Beograda, u okviru projekta „Da Beograd diše“, podržanog od Sekretarijata za dečju zaštitu, u čijoj realizaciji učestvuju sve predškolske ustanove Beograda, ove godine uz podršku JP Srbijašume poziva građane da 15. januara svoje jelke donesu u najbliži vrtić kako bi bile zasađene i na taj način ulepšale dvorišta beogradskih vrtića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari