Prema projektu koji je uradila italijanska kompanije „Altijeri“ Klinički centar u Beogradu dobiće do 2012. potpuno novi izgled. Srce sistema nalaziće se u glavnoj zgradi u kojoj će biti smeštene sve osnovne medicinske službe: urgentni centar, hitna pomoć, laboratorija, hirurgija. U novoj zgradi planirano je hiljadu kreveta. Sobe će biti dvokrevetne, sa kupatilom.

Na taj način projektanti žele da stvore funkcionalnost i efikasnost u lečenju pacijenata i primeni modernih tehnologija, jer, kako kažu, Klinički centar treba da liči na svetske moderne bolnice koje su projektovane po najvećim svetskim standardima.

– U Beogradu sve bolničke aktivnosti odvijaju se na površini od oko 50 hektara. Glavna zgrada je delimično iskorišćena. Pored toga, hirurgija je, se nalazi u drugoj zgradi. Takva nepovezanost u okviru bolnice nije dobra jer otežava komunikaciju, a i pacijenti se teže transportuju iz jednog u drugo odeljenje ili zgradu – objasnio je Roberto Altijeri, direktor italijanske kompanije „Altijeri“.

On predlaže izgradnju savremenih podzemnih hodnika koji bi povezivali sve medicinske službe čime bi se olakšao, pre svega, transport pacijenata, ali i poboljšala komunikacija između svih grana medicine.

– U glavnoj zgradi biće smešteno hiljadu kreveta. Takođe, u toj zgradi biće smeštene sve osnovne usluge: laboratorija, urgentni centar, operacione sale. To bi bilo srce sistema. Okolo će biti: ginekologija, ortopedija, ORL, Očna klinika. Centralizacija osnovnih medicinskih službi u jednu zgradu doprineće efikasnijem lečenju i primeni modernih tehnologija. Jednom rečju, pacijentima će biti obezbeđen viši kvalitet boravka i lečenja u tim ustanovama – rekao je Altijeri.

Tempo radova određivaće sam klinički centar i bolnice koji će raditi i tokom rekonstrukcije.

– Faza projektovanja je vrlo napredovala, a u svemu smo se konsultovali sa lekarima, kazao je direktor italijanske kompanije koja je između ostalog gradila bolnice u Udinama i Veroni, opštinu u Rimu i stadion u Alžiru.

 

Tender za izvođača sledeće godine

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio da će početkom sledeće godine biti raspisan međunarodni tender za izvođača radova, u skladu sa pravilima Evropske unije i Evropske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari