Odlukom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO), pacijentima na području Beograda ubuduće neće biti potrebna overa uputa od strane zdravstvenih komisija kako bi obavili dijagnostičke analize na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak.

Donedavno, procedura koja je prethodila obavljanju dijagnostičkih ispitivanja na Institutu Torlak podrazumevala je da lekar specijalista, ukoliko posumnja na određeno oboljenje, pacijenata uputi lekaru opšte prakse, sa preporukama za određene analize na Institutu Torlak. Pacijent bi potom, sa uputom izabranog lekara, izlazio pred lekarsku komisiju koja bi taj uput overavala, i tek sa tako overenim uputom korisnici zdravstvenog osiguranja sa područja Beograda mogli su obaviti neophodne analize.

– RZZO je prepoznao ovaj problem i podržao našu inicijativu da se administrativni put do analiza na Torlaku skrati, i pacijentima omogući da što pre obave analize i dobiju adekvatnu terapiju – kaže Branislav Lazić, direktor Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak.

Pacijenti će, ubuduće, samo sa uputom lekara opšte prakse, a po preporuci lekara specijaliste, moći da obave potrebne analize u toj ustanovi. U četiri nacionalne referentne laboratorije sertifikovane od strane Svetske zdravstvene organizacije, obavlja se više od 50 dijagnostičkih analiza. Neke od njih, kao što su dijagnostikovanje koksaki virusa i hemoragične groznice, na teritoriji Srbije obavljaju se samo u ovoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari