Najstariji beogradski lift u sistemu održavanja JP Gradsko stambeno dobio je novi izgled nakon uspešne saradnje tog preduzeća i Skupštine stanara. Lift u Višnjićevoj 3, koji je ugrađen ranih tridesetih prošlog veka, do sada je išao na remont tri puta.


– To se uklapa u svetske standarde da na svakih 25 godina treba obavljati remont lifta, a ovaj primer iz Višnjićeve treba da bude pokazatelj kako bi stanari trebalo da se organizuju i sarađuju sa javnim preduzećima – rekao je Slobodan Miljković, direktor Gradskog stambenog, koji je juče sa saradnicima i novinarima posetio zgradu sa najstarijim beogradskim liftom. Ovom prilikom vođen je razgovor o stanju fonda liftova u Beogradu, značaju redovnog održavanja kao i potrebi za dobrom saradnjom i solidarnosti među stanarima prilikom izvođenja velikih radova u zgradi.

Miljković je naglasio da vek lifta zavisi i od toga koliko stanari brinu o njemu zbog čega je radni vek liftova u Beogradu oko 30 godina, a često i kraći. Kada se o liftovima vodi računa, oni mogu da dočekaju „duboku starost“ i normalno funkcionišu. Ipak, reč je samo o izuzecima.

Lift u Višnjićevoj, star 75 godina, dobio je moderan izgled i na prvi pogled ne odaje utisak „duboke starosti“. Uglješa Jovanović, inženjer za liftovska postrojenja u JP Gradsko stambeno, istakao je da je izgled lifta promenjen zbog promene bezbednosnih i protivpožarnih propisa, kao i nakon dogovora izvođača sa stanarima u Višnjićevoj.

Da podsetimo, JP Gradsko stambeno održava 6.100 liftova u Beogradu a služba hitnih intervencija na raspolaganju je građanima 24 sata svakog dana u godini. Po njihovim podacima Stambeno je za proteklih godinu dana servisiralo više od 70 hiljada liftova i 49 velikih remonta na liftovima u glavnom gradu.

Liftboj

Prilikom jučerašnje posete, novinari su imali priliku da se provozaju najstarijim liftom, kojim je upravljao liftboj u uniformi identičnoj onoj koju su u Beogradu nosili liftbojevi u prvoj polovini prošlog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari