Litija povodom Spasovdana u četvrtak, zatvorene ulice u centru grada 1Jedna od predhodnih litija Foto: SPC

Litija povodom Spasovdana biće priređena u Beogradu u četvrtak 6. juna, te će se određene ulice zatvarati za vozila, rečeno je danas novinarima u Skupštini grada.

Okupljanje učesnika počeće u devet časova u Ulici admirala Geprata, odakle će posle liturgije u tamošnjoj Vaznesenjskoj crkvi, povorka u 11.30 krenuti u šetnju ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija, gde će biti održana molitva.

Molitva će biti održana i u Sabornoj crkvi do koje će povorka stići ulicama kneza Mihaila, Pariskom i ulicom Sime Markovića, a potom će Brankovom i ulicom Kraljice Natalije krenuti natrag do Vaznesenjske Crkve.

„Smatramo da je važno slaviti slavu zbog dobrobiti i prosperiteta svoje porodice, tako smatramo i da je važno slaviti gradsku slavu zbog prosperiteta grada“, kazao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i dodao da se „poštovanjem tradicije zalažemo da Beograd bude zdrav, racionalan, organizovan i grad mladih“.

Radojičić je kazao da se gradska slava slavi od 1403. godine, sa prekidima, a da je sama simbolika slave povezana sa stradanjem Beograda kroz istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari