Mali: Dešavaju se požari, nekad se oni osete

Građani nezadovoljni zbog dima sa deponije u Vinči

Ostavite komentar


  1. Дешавају се пожари, дешава се "преливање из нове фонтане", дешавају се катастрофално лоше изведени радови на фасадама, дешава се траћење новца на којештарије док уска грла (Ибарска магистрала, Булевар Патријарха Павла …) нико не разрешава годинама и деценијама …, дешава се крађа новца преко фудбалских клубова, дешава се фалсификовање докторских радова, дешава се …

  2. "Mali je rekao da na problem ukazuje već tri godine…"
    Ukazuje – kome??? Zar on nije gradonačelnik?

  3. Ovo je orkestrirano prikrivanje i izvrtanje istine sa ciljem da se građanima skrene pažnja sa problema akutnog za njihovo zdravlje!
    Naime u Vinči već više od 20 dana gori tzv. deponijski gas koji se pretežno sastoji od vrlo zapaljivog i eksplozivnog metana nastalog anaerobnom razgradnjom otpada u dubljim slojevima deponije. Požar se, uz mestimične detonacije i urušavanja/klizanja slojeva, širi. Pojednostavljeno, sam požar i nastali dim nisu problem – problem su izrazito toksične, pretežno kanserogene, itd, supstance nastale sagorevanjam frakcija plastičnog otpada, hemijskih sredstava, lekova i svega što, mimo svake selekcije i reciklaže, decenijama stiže na beogradsko smetlište (ambiciozno nazvano deponijom).
    Otrovni oblaci rasprostiru se u zavisnosti od meteoroloških uslova, a naročito su pogođeni jugoistočni delovi grada (Mirijevo, Zvezdara, Vračar, Voždovac, Dunavsko priobalje). O naseljima u blizini Vinče da i ne govorimo, tamo je pomor! Što se praćenja i sagledavanja problema tiče – koncentracije za zdravlje opasnih polutanata se većinom NE MERE uopšte, a i ono malo što se meri (mahom čađ i čestice) ne meri se i NE SAOPŠTAVA na propisan način (g. direktore Zavoda za javno zdravlje). Zdravstvene posledice će biti učestale i ozbiljne, naročito kod male dece izložene udisanju nedovoljno razblaženih toksina u višenedeljnom trajanju.
    Slažem se da je, nažalost, sa ovdašnjim nivoom sredstava i sposobnosti, saniranje ovog požara gotovo nemoguće, ali zatvaranje očiju i krivljenje istine svakako nisu deo rešenja.

  4. Pročitala sam danas saopštenje bolnica, kako im se niko nije javljao zbog zagađenja u Vinči.
    Kakvo PODLO saopštenje…
    Pošto problem postoji godinama (godinama su trovani građani u BG) ko zna koliko ih je UMRLO zbog trovanja hemiskim gasovima (jer u procesu raspadanja đubreta pojavljuju se i otrovni gasovi)….ali ko ovde uopšte vrši obdukcije? Isti oni što daju godinama saopštenja da je vazduh super….jedno opšte LAGANJE, javašluk….BEZOBRAZLUK….
    Umesto da vlast podnese ostvaku, ona nam servira ovakve podlosti.

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.