Protokol o saradnji na izgradnji intermodalnog terminala sa logističkim centrom u Srbiji vredan 20 miliona evra, potpisan je juče u Vladi Srbije, a potpisnici su bili gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor Direkcije za građevinsko zemljište Branislav Popović.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } – Ako želimo da Beograd postane svetska prestonica i da privlačimo investitore, neophodno je da imamo ovakav intermodalni terminal – rekao je Mali i precizirao da je intermodalni terminal mesto gde se susreću železnica i put kako bi sve one firme koje se bave logistikom imale mogućnost da sa kontejnera iz železnice premeste svoju robu na kamione i obrnuto, kako bi ubrzali transport i time povećali svoju konkurentnost.

On je istakao da je Grad Beograd preuzeo na sebe obavezu da do kraja ovog meseca usvoji plan detaljne regulacije tog dela grada gde će biti logistički Centar i do kraja septembra pokrene utvrđivanje javnog interesa i procesa eksproprijacije zemljišta.

Zorana Mihajlović je naglasila da će ovaj terminal u Batajnici biti prvi takve vrste u našoj zemlji i ne postoji ni jedan razlog da Srbija nema takav centar.

– Ovo je veoma važno jer se na taj način smanjuju troškovi prevoza roba koji u ukupnim troškovima u Srbiji učestvuju sa oko 25 odsto, a u drugim zemljama oko 12 procenata što direktno utiče na konkurentnost naših proizvoda koje želimo da izvozimo. Na taj način povećaćemo protok robe kroz Srbiju i našu zemlju staviti na mapu zemalja Evropske unije koje imaju ovakve intermodalne terminale – rekla je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari