Novogodišnje jelke koje su prošle nedelje u Tržnom centru Ušće okitila deca novobeogradskih vrtića ukrasima koje su sami napravili od recikliranih materijala, juče su poklonjene dvema ustanovama u kojima su smeštena deca sa posebnim potrebama – vrtiću Venčić i Dnevnom boravku za decu i omladinu u Šekspirovoj.

Drugare iz novobeogradskog vrtića Srna dočekali su mališani iz Venčića, kao i korisnici ustanove u Šekspirovoj. Doniranje jelki deci sa posebnim potrebama samo je deo manifestacije „Ušće novogodišnjih želja – mesec humanosti i radosti“ kojom se podržava kreativnost dece, kao i njihova svest o zaštiti životne sredine i pre svega humanost.

– Tek kada dođete u neku od ustanova gde su deca sa posebnim potrebama, i vidite kako se raduju, shvatite koliko ovakve akcije imaju efekta – rekla je za Danas šefica marketinga Ušća Smiljka Dokić Jeremić.

Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić zahvalila se Ušću i pozvala kompanije da pokažu korporativnu odgovornost i da u saradnji sa gradom mališanima sa smetnjama u razvoju učine detinjstvo srećnijim.

– Nečije malo, toj deci znači mnogo. Drago mi je što su se i mališani iz Novog Beograda uključili i pokazali da su humani. I mi u gradu trudimo se da toj deci što više pomognemo, pa smo tako ove godine svu decu koja su dorasla za pripremni predškolski program bez obzira da li imaju smetnje u razvoju uključili u redovne grupe, obezbedili smo dovoljan broj defektologa, a svi novi vrtići koje gradimo imaće adekvatne prilazne rampe, da bi i deca koja imaju motorne probleme, pre svega mislim na decu sa cerebralnom paralizom, mogla kolicima da uđu u predškolsku ustanovu – rekla je Jovčićeva za Danas.

U Beogradu ima oko 200 dece koja se nalaze u razvojnim grupama, a samo 0,2 odsto dece sa smetnjama u razvoju upisano je u redovne vrtićke grupe. Na listi čekanja ih nema. Jovčićeva je rekla da je cilj da se što više dece ometene u razvoju uključi u redovne grupe i da se nakon vrtića upisuju u škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari