Zaštitnik građana Saša Janković, uputio je preporuku Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Grada i PU „Boško Buha“ na Paliluli, da deci sa alergijom na proteine u mleku i jajima obezbedi odgovarajuće obroke, što u prošlosti ova ustanova nije činila.


Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, Sekretarijat nije otklonio propust na štetu dece, nalazeći da je stav Predškolske ustanove opravdan, zbog nejasnih pravnih pravila koje uređuju obaveze i odgovornosti u vezi sa ishranom dece.

Detetu koje ima specifične potrebe u ishrani pripada jednako pravo na punu uslugu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, podsetio je Janković, i da se u drugim gradovima predškolske ustanove same snalaze oko pripremanja obroka za tu decu. Predškolska ustanova i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, dužne su da o sprovođenju preporuke obaveste Zaštitnika građana u roku od 60 dana, navodi se u saopštenju.

Snežana Đurić, sekretarka obrazovanja i dečje zaštite, kaže za Danas, da je problem rešen i da su u PU „Boško Buha“ već juče počeli da pripremaju hranu namenjenu deci sa posebnim zahtevima u ishrani, i da smatra da neće biti daljih problema.

– Da u PU „Boško Buha“ ne postupaju prema naloženom dopisu, koji smo svim predškolskim ustanovama poslali u decembru, saznali smo u utorak kada je Sekretarijatu stiglo rešenje od Zaštitnika građana. U tom dopisu stoji da treba da spremaju posebnu hranu za decu koja imaju probleme sa metabolizmom i alergijama. Ovoj predškolskoj ustanovi smo već juče poslali novi dopis da moraju da se pridržavaju propisanih upustava – objašnjava Đurićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari