Na prostoru nekadašnjeg odmarašta „Investbanke“ u Grockoj, počinje izgradnja modernog turističko-nautičkog kompleksa, vrednog između 8 i 10 miliona evra. Buduća „Marina Oasa“, udaljena svega trideset kliometara od Beograda i smeštena na najlepšem delu Dunava u Srbiji, biće jedinstveni centar u našoj zemlji koji će objediniti ponudu nautičkog, sportskog, hotelskog, kongresnog i gastronomskog turizma.


Dragan Jovanović, direktor beogradske firme „Appraisal Associates“, koja je investitor projekta i vlasnik bivšeg bančinog odmarališta, kaže za Danas da će na oko dva hekatra zemljišta, biti sagrađen hotel sa aprtmanskim delom,sportski tereni i dvorane, otvoreni i zatvoreni bazeni, marina sa 50 vezova, a realizacija projekta trebalo bi da počne već naredne godine.

Trenutno su u toku izrada neophodne urbanističke dokumenatcije koju priprema Urbanistički zavod Beograda i pregovori sa potencijalnim partnerima. Jovanović ističe da su interesovanje za saradnju na izgradnji „Marine Oasa“ već pokazali potencijalni strateški partneri.

– Raspoloženi smo za sve vrste partnerstva, dakle manjinsko i većinsko učešće u vlasništvu budućeg centra, kao i formiranje konzorcijuma. „Appraisal Associates“ u projekat inicijalno unosi vlasništvo nad nekretninom i pravo svojine, projektnu dokumentaciju i dosadašnju realizaciju – kaže Jovanović.

Ideja o izgradnji kompleksa na Dunavu nastala je iz procene da Beogradu, ali i Srbiji, nedostaje centar koji na jednom mestu može da zadovolji raznolike potrebe gostiju. Jovanović podseća da Beograd ima nekoliko desetina hotela različitog kapaciteta, kvaliteta i kategorija, koji gostima nude više 6.500 ležaja.

– Nedostaje međutim jedinstven turistički kompleks koji može pružiti širok dijapazon novih turističkih usluga. Svuda u svetu takvi centri grade se u prirodi, izvan gradskog jezgra, sa kvalitetnim wellness i sportsko-rekreativnim sadržajima – objašnjava Jovanović.

Projekat će se odvijati kroz tri faze. Prva bi trebalo da obuhvati izgradnju nautičkog bloka, odnosno marine i celog sportskog kompleksa. Ova faza zauzima 70 odsto površine i oko 10 odsto investicije. Sledeća faza bi bila izgradnja apartmana, dok je u trećoj planirana izgradnja hotela sa svim pratećim sadržajima. Izgradnja hotela sa wellness centrom stajaće oko šest miliona evra, dok će apartmanski blok koštati oko 1,5 miliona evra.

„Marina OASA“ biće konkurentna svim sličnim objektima na evropskom, pa i svetskom nivou. Multifunkcionalni sadržaji biće maksimalno prilagođeni kako domaćem tržištu, tako i gostima iz inostranstva. Osim ponude u samom kompleksu, razmišlja se i o organizovanim obilascima obližnjih kultuno-istorijskih lokaliteta i izleta Dunavom do Beograda, Vinče, Viminacijuma, Golubca i Srebrnog jezera.

– Za pružanje hotelskih usluga smeštaja gostiju u „Marina OASA“ biće izgrađen moderan objekat kapaciteta 40 dvokrevetnih soba, površine 27 do 30 kvadrata, sa velikim terasama i pogledom na Dunav i sportske terene. Sobe će biti na prvom i drugom spratu, dok će se u prizemlju nalaziti hotelski lobi sa recepcijom, restoranom i velikom terasom sa divnim pogledom na reku. Ispod lobija, u nivou sportskih terena, biće izgrađen wellness centar ukupne površine 1.300 kvadrata, sa zatvorenim bazenom i đakuzi kadama, fitnes salom, saunom, tepidarijumom, salama za masaže i tretmane za relaksaciju i salonom lepote – objašnjava Jovanović.

Gosti će moći da prespavaju i u apartmanskom bloku koji će imati 20 dvosobnih apartmana, sa dve dvokrevetne sobe, jednom dnevnom i malom kuhinjom. Aprtmani će biti prilagođeni dužem boravak, a razmišljamo i o prodaji tih jedinica na tržištu, po sistemu time sharea. Ta mogućnost biće posebno interesantna nautičarima čija bi plovila bila u marini. Potencijalni vlasnici bi na na raspolaganju imali sve sadržaje u hotelu, naravno po povlašćenim uslovima.

„Marina Oasa“ imaće zatvorenu sportsku halu sa dva terena za male sportove, u okviru koje će biti dve fitnes sale i igraonica za decu. Na obali Dunava nalaziće se četiri otvorena terena za male sportove sa različitim sportskim podlogama, atletska staza sa tartan podlogom, zatim otvoreni bazen na za odrasle i dečji bazen. Bazen će se prostorati na 250 kvadratnih metara. Zatvoreni bazen površine 180 kvadratnih metara planiran je u okviru hotela, sa savremenom fitnes salom.

Sportski turizam

– Usluge sportskog turizma predviđene su za pripreme domaćih i stranih sportista i sportskih ekipa, ali i za rekreativne sportiste, sportske škole, letnje sportske kampove ili organizaciju sportskih dana za preduzeća i druge institucije. Moram da naglasim da je u blizini Grocke i veliki i kvalitetan fudbalski teren kluba „Dunavac“. Jedan od aranžmana bio bi da se u kompleksu „Marina Oasa“ obavlja ishrana i smeštaj sportista, dok bi trenge i utakmice imali na pomentuom, ili stadionu u Smedereva – kaže Jovanović.

Raj za nautičare

Za nautičke turiste biće izgrađena savremena marina na obali Dunava, sa više od 50 vezova za rečna plovila različitih veličina, od malih skutera, glisera i jahti pa sve do velikih turističkih rečnih kruzera. Marina će pružati nautičarima sve usluge prihvata i servisa rečnih plovila, organizaciju jesenjeg konzerviranja plovila, zimovnika i prolećne pripreme.

– Želimo da napravimo centar za beogradske nautičare kojih, prema procenama, ima nekoliko hiljada. Međutim, oni se vrte u uskom krugu u Beogradu – između splavova i Zemuna, jer retka su mesta van Beograda gde mogu da se usidre i imaju neki dodatni sadržaj. Dolaskom u „Marinu Oasa“ oni će zapravo izaći iz Beograda, a opet biti u Beogradu. Osim vezova, marina će nuditi isve prateće usluge – objašnjava Jovanović.

Kongresni turizam

Kompleks na gročanskoj adi imaće kongresni centar u prizemlju i na prvom spratu hotela, ukupne površine 800 kvadratnih metara. Centar će biti funkcionalno namešten i opremljen svom potrebnom tehnikom i rekvizitima neophodnim za udoban boravak i miran rad učesnika. Usluge kongresnog turizma moći će da kosrite preduzeća, banke, razna poslovna i privredna udruženja. Biće to odlično mesto za simpozijume, sastanke i seminare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari