Međunarodni sajam pčelarstva „Tašmajdan 2013“, 39. po redu, održaće se od 3. do 6. oktobra u parku Tašmajdan. Ovogodišnja manifestacija okupiće više od 200 izlagača iz zemlje i inostranstva, od kojih 130 izlažu pčelinje proizvode, a 72 su izlagači pčelarske opreme. Cena meda ostala je ista kao i prošle godine, 600 dinara za kilogram, a svi zainteresovani mogu da prisustvuju predavanjima o lečenju pčelinjim proizvodima. Organizatori sajma su Društvo pčelara Beograd i Beogradsko udruženje pčelara, a pokrovitelj Skupština grada.


– Beograđani znaju da u oktobru na Tašmajdanu tradicionalno mogu da se sretnu sa pčelarima i kupe pouzdano dobar med i pčelinje proizvode direktno od proizvođača. Takođe, mogu i da se upoznaju sa tajnama pčelarskog zanata, kao i da vide i kupe opremu za pčelarenje. Pčelarstvo je plemenita aktivnost, a med je najbolja i najzdravija hrana i lek – rekao je zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, i pozvao građane da posete sajam, manifestaciju sa dugom tradicijom.

Gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković rekao je da je prošle godine ostvaren izvoz meda vredan skoro 13 miliona dolara, uglavnom u Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Makedoniju i Crnu Goru.

– Grad prepoznaje značaj pčelarstva, pa je ove godine izdvojeno 500.000 dinara za obuku mladih pčelara. Iduće godine planiramo izdvajanje blizu 20 miliona dinara za razvoj pčelarstva, a u okviru projekta ostanka mladih na selu nastojaćemo da što više mladih ljudi uključimo u pčelarstvo, jer u ovoj oblasti može da se ostvari zarada već prve godine. Tokom prošle i ove godine školu pčelarstva završilo je oko stotinu polaznika – istakao je Janković. Kako je rekao, Sajam pčelarstva jedna je od tri manifestacije u gradu koju poseti više od 150.000 građana.

Suveniri od meda

Prema rečima Dejana Veselinova, direktora Turističke Organizacije Beograda, ovakva manifestacija ima velik potencijal za razvoj turizma u gradu, jer dolaze privrednici i posetioci iz zemlje i inostranstva. Pored toga med i pčelinji proizvodi mogu da se svrstaju u deo jestivog zdravog suvenirskog programa Beograda. Veselinov je najavio da TOB planira da u nekom narednom periodu u turističku ponudu uvrsti posetu nekoliko pčelarskih domaćinstava na teritoriji grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari