Desetine hiljada mladih svake godine se učlani u neku omladinsku zadrugu. Radom preko zadruge, u zavisnosti od posla, oni mesečno mogu da zarade i do 30.000 dinara.

Najplaćenji su fizički poslovi, na kojim se dnevnica kreće od 1.500 do 3.000 dinara, koliko je moguće zaraditi na građevinskim objektima, odnosno oko 2.000 dinara za branje sezonskog voća. Ipak, omladinci se najčešće angažuju na poslovima u kojim se zarada isplaćuje po satu, kao što je, na primer, podela flajera, čišćenje kancelarija, rad na benzinskim stanicama ili, pak, anketiranje građana. Zarada na ovim poslovima je od 120 do 200 dinara po satu.

– U našu zadrugu se svake godine učlani oko 10.000 mladih starosti između 15 i 30 godina. Više od polovine su studenti viših škola i svih fakulteta Beogradskog univerziteta. Ostali su uglavnom mladi koji su završili srednju stručnu spremu ili fakultet i dok čekaju posao u struci rade razne privremeno-povremene poslove, kaže Katica Krnjajić, direktorka Omladinske zadruge SAT.

Kako objašnjava, oni na ovaj način stiču određeno radno iskustvo i, što je najbitnije od svega, zarađuju novac, jer im je svaki dinar dragocen.

– Inače, srednjoškolci se uglavnom učlanjuju čim se završi školska godina, jer radeći za vreme letnjeg raspusta mogu da zarade za letovanje – ističe Krnjajićeva.

Prema njenima rečima, mladi traže sve vrste poslova- od kuvara, pekara, poslastičara, pa do frizera, sobarica i pomoćnih radnika u prodaji. Ništa im nije teško, dodaje ona, samo da se radi i zaradi.

– Poslodavci najčešće traže mlade za obavljanje lakših fizičkih poslova, kao što su lepljenje deklaracije, pakovanje robe, anketiranje i drugo. Mnoge kompanije za svoje potrebe žele da angažuju studente, jer je njihov rad manje oporezovan. Ali za vreme ispitnih rokova malo njih je spremno da prihvati posao koji zahteva duže radno vreme – kaže Krnjajićeva.

U omladinskoj zadruzi Tragač potražnja za poslovima je velika, a jedan od uslova koji mora da bude ispunjen da bi se lice brže zaposlilo jeste dobro znanje stranih jezika.

– Trenutno je kod nas učlanjeno oko 6.500 ljudi različitog obrazovnog profila, ali da bi ih poslodavci primetili i pozvali na razgovor od značaja je da dobro znaju engleski jezik ili u najboljem slučaju da govore više stranih jezika – kaže Ljubomir Vidović, direktor ove omladinske zadruge i dodaje da su najčešći potraživači za mladim radnim snagama banke i druge finansijske kuće.

Mira Broćeta, administrativna radnica omladinske zadruge Central, ističe da je kod njih nešto drugačija slika u odnosu na ostale firme za zapošljavanje.

– Omladinci rade ono što im najviše odgovara, tako da ne postoji pravilo po kom će se neko sa fakultetskom diplomom zaposliti pre nekoga sa završenom srednjom školom i obratno. Sa dolaskom najtoplijeg godišnjeg doba dolazi i sezonski posao, kao što je berba voća na plantažama. Firme isto tako zahtevaju da im mi kao posrednici prosledimo lica koja žele da rade na utovaru i istovaru robe. Posao promoterki je uvek aktuelan, pa bi se moglo reći da nema biranja kada su poslovi u pitanju – ističe Mira Broćeta.

Učlanjenje

Za učlanjenje u omladinsku zadrugu studentima je potrebna lična karta i potvrda sa fakulteta za školsku 2014/2015 godinu. Nezaposlena lica moraju da prilože pored lične karte i radnu knjižicu. Godišnja članarina je, u zavisnosti od zadruge, oko 400 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari