Stipendije, koje Grad Beograd dodeljuje studentima sa invaliditetom, za 2010. dobiće 132 akademca Beogradskog univerziteta. Sekretarijat za obrazovanje za tu namenu izdvojio je oko 30 miliona dinara, što praktično znači da će studenti mesečno dobijati po 17.000 dinara, a novac će im biti uplaćen retroaktivno.

U Sekretarijatu za obrazovanje juče je počelo potpisivanje ugovora sa studentima o stipendiranju, dok će svečani prijem biti održan za desetak dana u Starom dvoru, kada će ugovore o stipendiranju potpisati i najbolji studenti i srednjoškolci.

– Po prvi put Sekretarijat za obrazovanje ove godine sprovodi konkurs za dodelu stipendija studentima sa invaliditetom. Prema odluci gradonačelnika, trebalo je da se dodeli ukupno 140 stipendija, međutim od 200 prijavljenih kandidata njih 132 je zadovoljilo sve uslove. Na ovom konkursu, osim stepena invaliditeta po prvi put se uzimao u ubzir i uspeh, što nije bilo ranijih godina.Time želimo da podstičemo mlade ljude sa indaliditetom da uče, završavaju fakultete da bi imali kasnije više šansi da nađu zaposlenje – izjavila je za Danas zamenica sekretara za obrazovanje Dragica Moro.

Svi studenti koji su konkurisali morali su da imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, da su studenti visokoškolske ustanove, čiji je osnivač Republika Srbija a sedište u Beogradu, da su prvi put upisali određenu godinu studija ili su prvi put apsolventi u školskoj 2009/2010. kao i da poseduju lekarsku dokumentaciju o postojanju invalidnosti izdatu od relevantne zdravstvene državne ustanove.

Tridesettrogodišnji Bojan Gledić, student master studija na Fakultetu organizacionih nauka kaže da će mu ova stipendija značiti mnogo, jer će time rešiti brojne finsijske probleme.

– Nisam bio u mogućnosti da studiram u Beogradu, a zbog godina koje imam, nisam mogao da studiram na budžetu, tako da kada sam upisao master studije ove godine, jedini izbor bio je da se studije plate, a koštaju više od hiljadu evra. Nemoguće je sakupiti toliki novac.Tako da mi ova stipendija mnogo znači, bar ću biti rasterećen i neću morati da razmišljam da li ću novac da pozajmljujem od očeve ili majčine penzije ili ću vikendom da radim privatno – priča Bojan, kome oštećenje sluha nije prepreka da postiže dobre rezultate i ređa desetke u indeksu.

 

Podmirivanje troškova

Među studentima koji su juče potpisali ugovor, zatekli smo i Anitu Pajević, studentkinju prve godine Filološkog fakulteta.

– Stipendija mi veoma znači, jer ove godine nisam uspela da se upišem na budžet, pa će ovim novcem svi troškovi biti pokriveni – kaže Anita.

I Kristini Nikolić, studentkinji četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta stipendija grada Beograda, koja na godišnjem nivou iznosi 204.000 dinara, dobro će doći, jer će time moći da podmiri sve troškove studiranja ali i lečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari