Aneks ugovora o izgradnji mosta Zemun-Borča, sa pripadajućim saobraćajnicama, vrednosti 2,3 miliona dolara, potpisan je juče u zgradi Vlade Srbije. Četvrti Aneks ugovora o izgradnji mosta preko Dunava, potpisali su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i Džang Sjaojuen, generalni direktor ogranka kompanije „Čajna roud and bridž korporejšn“ u Srbiji, u prisustvu ambasadora NR Kine u Srbiji Li Mančanga.


– Most će biti otvoren za saobraćaj krajem decembra ove godine, kako je i planirano, a sve pristupne saobraćajnice biće završene do oktobra 2015. U razgovoru sa kineskim partnerima uspeli smo da od aneksa koji je u prvom trenutku iznosio 2,9 miliona dolara, taj iznos smanjimo na 2,3 miliona dolara rekla je Mihajlovićeva i dodala da se aneks odnosi na radove koji nisu predviđeni projektom, ali su neophodni. Ona je navela da je, zahvaljujući naporima Ministarstva, napravljena ušteda u aneksu od oko 550.000 dolara. Među radovima predviđenim aneksom, su izgradnja ograde i neki od radova na pristupnim saobraćajnicama.

Gradonačelnik Mali istakao je da je ovo dobar primer kako gradske ustanove i ministrastva treba da sarađuju, kako bi korist imali grad, republika i kineski partneri.

– Završetak mosta Zemun-Borča sigurno je najznačajniji infrastrukturni projekat za Beogarad u ovoj godini. Potpisivanjem ovog aneksa korak smo bliže da 27. decembra otvorimo most i da tokom naredne godine završimo pristupne saobraćajnice do Pančevačkog puta. Pored toga što će novi most rasteretiti saobraćaj od Novosadskog i Zagrebačkog do Pančevačkog puta, on će pomoći razvoju privrednih zona u Zemunu i Borči – ukazao je garadonačelnik.

Još se ne zna cena izgradnje mosta

Prema rečima ministarke Mihajlović, u ovom trenutku ne može se tačno znati koliko će ukupno koštati izgradnja mosta, pošto predstoji razgovor o odštetnim zahtevima od 32 miliona dolara koji su podneli CRBC i građevinsko preduzeće „Ratko Mitrović“. Ona je podsetila da je prvobitno predviđeno da gradnja mosta košta 260 miliona dolara, a eksproprijacija zemljišta 70 miliona dolara.

Sjaouen: Radovi teku po planu

Džang Sjaojuen, istakao je da radovi teku prema predviđenom planu. Kako je naveo saradnja sa vladom Srbije i gradom Beogradom na ovom projektu bila je izuzetna i izrazio očekivanje da će ta kompanija biti angažovana i na nekim budućim projektima u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari