Miketić predlaže da država otkupi zgradu Geneksa za studentski dom 1Pogled na Geneks kulu i zgradu Vest 65 (na slici desno) Foto: Beta/Miloš Miškov

Stranka Zajedno predložila je državi da otkupi Geneks kulu i pretvori je u studentski dom, čime bi pokazala da brine o arhitektonskim biserima grada, ali i o studentima, izjavio je danas poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić.

Miketić je u pisanoj izjavi naveo da je Geneks kula u trećem krugu prodaje, pa je cena sa početnih dve milijarde dinara, sada spuštena na 840 miliona.

Posle „Beograđanke“, Centra Sava, BIGZ, BIP, ponovo se priprema bagatelna rasprodaja simbola Beograda i državne imovine, koja će višestruko ispod cene preći u ruke privatnog, prethodno ugovorenog, lica i doneti mu veliki profit, upozorio je on.

Napisali smo zahtev ministarstvu finansija, ministarstvu za obrazovanje, kao i Republičkoj direkciji za imovinu da Srbija, po pravu preče kupovine, otkupi ovu značajnu zgradu i prenameni je u studentski dom, naglasio je Miketić.

Geneks kula je svetski poznat primer brutalističkog pravca u arhitekturi, koja je 2021. godine proglašena za kulturno dobro, i mora se sačuvati u originalnom obliku, ali joj i treba udahnuti novi studentski život, jer je više od 10.000 studenata u Beogradu ove godine ostalo bez svojih stanova zbog basnoslovnog skoka kirija, rekao je Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari